Водоосвет за новата придобивка

С  празничен водосвет откриха новия асансьор на хирургическия блок на шуменската многопрофилна болница.  Придобивката беше чакана отдавна, защото транспортът за пациенти и медици между етажите непрекъснато аварира. И ето че 30 години след откриването на 12-етажната сграда /4 ноември 1987 г./ с модерен лифт ще пътуват нуждаещите се безопасно. Съвсем логично изпълнителят да е шуменската фирма „Лифтком” АД, която се наложи с новите си технологии.  Дружеството е част от консорциума „Обединение Шумен 2017”, спечелило обявената обществена поръчка през август 2017 г.

Ние се уверихме, че дълбочината на кабината на асансьора е достатъчна, за да транспортира носилка или болнично легло с придружител /лекар или санитар/. Може да се ползва и от хора в инвалидни колички. Стойността на придобивката е 370 000 лв., от които 300 000 лв. бяха осигурени от здравното министерство, а 70 000 лв. са средства на болницата. Асансьорът е с капацитет 17 души при лично тегло 80 кг. Съоръжението се изгради в помещенията на 12-те етажа, където се провеждаше столовото хранене на отделенията. „Възможностите му са за скорост 1,6 м в секунда, но тъй като спира на всеки етаж, по-ефективно е да се движи със скорост 1 м в секунда” – уточни инж. Любен Гецев, началник отдел „Стопанско управление и инвестиционен контрол” в МБАЛ-Шумен.

За празничното откриване дойдоха представители на кметския екип, областната администрация, колектива на болницата, Центъра за спешна медицинска помощ, студентите от шуменския филиал на МУ-Варна. Д-р Атанас Атанасов – изпълнителен директор на областната болница, поздрави гостите и каза: „Тази придобивка нямаше да е възможна без финансирането на здравното министерство, съдействието на общинската администрация и всичките институции, които издадоха съгласувателни документи. Специални благодарности изказвам на фирма „Лифтком” и на нейния управител Владислав Кипров. Тук тя се представя от неговия баща Димитър Кипров. Специални благодарности на строителната фирма „Симекс” и нейния управител Иларион Иванов”.

Отец Димитър завърши празничния си водосвет с мъдри библейски слова за почит към нашите лечители. Лентата за откриване на новия асансьор прерязаха Димитър Кипров, д-р Атанасов, Иларион Иванов.

Общината беше представена от зам. кмета д-р Светлана Маркова

След тържеството директорът на МБАЛ-Шумен уточни, че по технически причини проектът за асансьора е променен и от идеята да бъде външен е проектиран за вътрешен. В хода на реализацията са

изрязани 12 бетонни плочи

на етажите, без да се наруши лечебния процес в отделенията. Изградените преди 30 години асансьори са крайно амортизирани. Както се шегуваше някога д-р Недко Тодоров, „старите кошници” често аварират. От д-р Атанасов разбрахме, че те ще се ремонтират поетапно, но няма да се спират от движение, като ще се ползват по определен ред.  Асансьорите нямат достъп до отделението по анестезиология и интензивно лечение.  Обмисля се това да важи и за отделението по неонатология, където са недоносените бебета.  Аргументът е, че това затворени структури за интензивно лечение, до които не трябва да има външни лица.

Край на опашките пред болничния асансьор

На въпрос за предстоящото развитие на областната болница, д-р Атанасов каза: „Направихме структурни промени в рамките на оздравителната програма, която отдавна е известна и съм я представил. Но периодът, през който съм ръководител на лечебното заведение, не е голям, за да се очакват някакви други големи проекти“ /октомври 2015 – март 2018, б. р./.  Изпълнителният директор на МБАЛ-Шумен не можа да задоволи любопитството на репортерите за бъдещата си професионална реализация. На 4 май е Общото събрание на акционерите, когато той ще бъде освободен, а шеф на болницата ще стане д-р Димитър Костов – сегашният управител на ДКЦ-Шумен.

 Импровизираният брифинг

пред новия асансьор продължи с актуални въпроси. Първият беше за конкуренцията на частен инвеститор, който е построил сграда и иска да направи частно отделение за хемодиализа при наличие на такова в шуменската болница. Д-р Атанасов каза: „Това е проблем за нашето отделение и аз съм информирал за рисковете здравното министерство. Нямаше особена реакция от страна на ведомството. Построената частна структура, недалеч от болницата, получи разрешение и ще се окаже сериозен конкурент на болничната хемодиализа. Инвеститорът е закупил 22 апарата за хемодиализа. Към момента 80 са болните от областта, които три пъти в седмицата идват при нас за хемодиализна процедура. Това е печеливша дейност, добре заплатена от здравната каса по клинични пътеки. Медицинският персонал на отделението по хемодиализа работи на три смени в денонощието. Осигурили сме транспорт с външна фирма на изключително ниски цени. Информирали сме здравното министерство, че четири от апаратите за хемодиализа трябва да бъдат подменени. Двама от лекарите в нашето отделение подадоха молби за напускане и бяха освободени. Единият е от отделението по хемодиализа, другият е от ТЕЛК”.

Имаше питане и за неизгодния договор, който има МБАЛ-Шумен с частната специализирана болница за инвазивна кардиология „Мадара” – също в двора на шуменската болница. Д-р Атанасов отговори: „Договорът е сключен преди 7 години и изтича през 2019 година. Параметрите са такива, че всички активи би трябвало да останат за областната болница. Клиничните пътеки по кардиология не се дублират в двете болници, макар че

частната кардиологична клиника конкурира

до известена степен кардиолигичната дейност на областната /държавна/ болница. За съжаление, при нас няма отделение по кардиология, но има дейност по кардиология във второ вътрешно отделение с интензивен сектор. По-добре би било нашата болница да има собствена инвазивна кардиология”.

Запомнихме първа пролет – 22 март 2018 година, с преспи и нов асансьор. Дано за следващата придобивка в МБАЛ-Шумен сняг, дъжд или буря да не уплаши управленците на Шумен и здравните й институции и уважат с присъствие колектива на най-голямото лечебно заведение в областта.

Валентина МИНЧЕВА

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име