18 културни дейци, учители, ученици и състави от Търговище получиха признание за приноса си за развитието на града на церемония по случай Деня на българската просвета и култура и славянската писменост – 24 май. На тържеството присъстваха зам.-кметовете Рая Матева, Митко Панайотов и Емине Якубова, народният представител Танер Али, областният управител Митко Стайков, председателят на Общинския съвет Хатидже Алиева, секретарят на общината Христалина Халачева, просветни, културни дейци и граждани.

Приветствие от кмета на община Търговище д-р Дарин Димитров бе прочетено в края на тържествената церемония. „И преди, и сега, творците на историята сте Вие. Хората като Вас, които носят, съхраняват, обогатяват и пренасят през времето – от поколение на поколение образованието, науката и културата ни. Да светят все така умовете и сърцата на всички, призвани и избрани да градят духовните български крепости“, гласи поздравлението на д-р Димитров.

Носител на наградата в категория „Изящни изкуства” е графити артистът Станислав Трифонов – Насимо за изключителния интерес към първата му самостоятелна изложба в родния му град Търговище и неговите национални и международни участия в „графити“ и „стрийт арт“ фестивали.

В категорията „Мениджмънт и администрация на култура” наградата е за Росица Куцарова за приноса й като директор на Регионална библиотека „Петър Стъпов“ и активната й обществена дейност. За приноса й в опазване и популяризиране на документалното наследство, съхранявано в колекциите на библиотеката и за изграждането на нейна модерна материална база.

Дългогодишният директор на „Държавен архив“ Търговище Светлин Божинов е отличен в категория „Културно-историческо наследство“. Наградата е връчена за утвърждаване на институцията като важен културно-исторически център на Търговище и региона, за разширяване на нейната дейност и позиции, както и за неговата изследователска дейност и многобройни публикации по теми, свързани с историята на града ни.

В категория „Самодейно творчество“ наградата е за Школата за естрадно пеене към Центъра за младежки дейности и инициативи, с ръководител Кремена Кряколова. Вече 20 години школата съумява да създаде и подкрепи млади творци в желанието им да пеят и творят чрез музика, да се изградят като истински творци и ценители на изкуството.

За цялостен принос и дългогодишна дейност в областта на изкуството и културата е отличен женски хор „Златна лира“, с художествен ръководител Илиана Иванова. Дипломът се присъжда за значимия принос за обогатяване на културния живот и популяризиране на хоровото изкуство, завоюваните международни награди и активна концертна дейност, за домакинството на уникалния форум „Празници на женските и девически хорове „Проф. Лилия Гюлева“, за публикуваната монография за историята на хор „Златна лира“, който отбеляза своята 45-та годишнина.

В сферата на образованието и науката са наградени педагози, учителски колективи и ученици.

Носител на наградата в категория „Начален етап на средното образование“ е Меглена Доманова – старши учител в I ОУ „Христо Ботев“, гр. Търговище.

Катерина Милева, ръководител направление Информационни и комуникационни технологии, също в I ОУ „Христо Ботев“, печели в категория „Прогимназиален етап на средното образование“.

Старши учителят по география и икономика в I СУ „Св. Седмочисленици“ Румяна Шевалиева-Радославова е отличена в категория „Гимназиален етап на средното образование“.

За цялостен принос и дългогодишна дейност в областта на образованието са наградени Петър Димитров – старши учител по български език и литература в I ОУ „Христо Ботев“ и Галина Йорданова – зам.-директор по учебната дейност във II СУ „Проф. Никола Маринов“.

Отличени са и два педагогически колектива. Първият от тях е този на I СУ „Св. Седмочисленици“, единственото определено с решение на Министерския съвет за иновативно училище на територията на общината. Иновациите в училището са свързани с ефективно използване на информационни комуникационни технологии, иновативни методи на преподаване и учителско сътрудничество, управление и организация на учебната среда и учебния процес. Другият отличен в тази категория е колективът на ДГ №11 „Звънче“ – единствената детска градина в област Търговище от общо 25 детски заведения в страната, включена в два проекта за ранно откриване и превенция на деца с трудности в обучението. 40 деца от детското заведение  изучават китайски език, а много са носители на награди и медали от конкурси в сферата на изобразителното изкуство и модерния балет.

Шест са връчените грамоти за образование и наувока на талантливи ученици от Търговище, с постижения в различни национални олимпиади, конкурси и в сферата на спорта.

Това са Фюсин Асанова, 7 „в“ клас в I ОУ „Христо Ботев“, Симеон Стойнев, 11 „в“ клас във II СУ “Проф. Никола Маринов”, Никола Николов, 12 „б“ клас в I СУ „Св. Седмочисленици“, Мирослава Минчева, 12 „а“ клас в Спортно училище „Никола Симов“, както и Александър Стефанов и Джейхан Еминов – ученици в 10 клас в ПТГ „Цар Симеон Велики“.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име