Вицеепрезидентът Илияна Йотова пристигна във Велики Преслав за тържествата по повод 24 май

Вицепрезидентът Илияна Йотова чества заедно с гражданите на Велики Преслав днешния празник на българската просвета и култура 24 май. Йотова се включи в общоградското шествие заедно с кмета на града Александър Горчев и народния представител Иван Иванов.

Посещението на Йлияна Йотова във Велики Преслав започна в основно училище „Св. св. Кирил и Методий“, където визепрезидентът се срещна с преподаватели и ученици и разгледа базата на училището. По-късно на тържественото честване по повод 24 май вицепрезидентът връчи наградата „Златен век“ на художествения ръководител на самодейни състави в преславското читалище Валя Янкова.

„24 май е особена дата в български якалендар, ден на обединението, който не позволява да има делене на хората, на гражданите на България, защото България се роди от словото и от книжнината“, каза Илияна Йотова в поздравлението си към гражданите на Велики Преслав. Тя подчерта, че България е тръгнала от Велики Преслав и е разпространила една невероятно богата култура, духовност и писменост, която днес стига до 300 милиона души по целия свят.

Велики Преслав е последната спирка на Илияна Йотова по пътя на Светите първоучители Кирил и Методий.  Вицепрезидентът посети Чехия, Словакия и Сърбия по стъпките на Кирил и Методий, като пътуването й е посветено на 1155-тата годишнина от Великоморавската мисия и е в контекста на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име