Вицепрезидентът Илияна Йотова в шуменския университет

Вицепрезидентът Илияна Йотова пристигна на посещение в Шумен, където дискутира със студенти от Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ темата за бъдещето на Европа.  Йотова посочи три основни политики на европейските институции, които според нея се нуждаят от основна реформа – сигурността на европейските граждани, европейското финансиране и работата на самите институции.

 

Къде се провали Европа, какво трябва да се промени в работата на европейските институции и къде е мястото на България в този процес  – за това говори Илияна Йотова пред студенти и преподаватели от университета.  Днешната дискусия в Шумен поставя финал на продължилата една година поредица от срещи на тема Европа, организирани от вицепрезидента в близо 10 университета от цялата страна.

Пълна зала за срещата с Илияна Йотова

Европейският съюз вече 7 десетилетия се развива като съюз на мира, но днес се замисляме дали мирът е даденост – така вицепремиерът Илияна Йотова започна дискусията си с шуменските студенти и посочи най-тежките периоди на съюза, които подхранват все по-голям евроскептицизъм.  Вицепрезидентът припомни тежката финансова криза през 2008 година и високата безработица, последвалата голяма бежанска и мигранска криза, които така и не получиха добро политическо решение от Евросъюза.  Очевидно е, че европейските институции не могат да продължават със същите политики, както досега, коментира Илиян Йотова и подчерта, че надеждата за промяна е в младите хора.

„Надявам се, че днешната среща ще бъде един добър финал на този маратон на тема Европа, който продължава вече една година“, каза Йотова и допълни: Искаме откровен разговор с тези, които утре ще строят европейския проект, искаме да чуем техните предложения какво трябва да се промени. На кръстопът сме, всички знаем, че Европа не може да остане в този вид нито като институции, нито като политики.

Според младите хора, най-големите проблеми на Европа са липсата на справедливост, борбата с корупцията, социалната политика, доходите, сигурността. Мнението на студентите е проучено чрез поредица от анкети в различни университети.

Йотова отхвърли масовото впечатление, че младите хора са аполитични. Напротив, те са много активни, увери вицепрезидентът. Илияна Йотова подчерта, че е изключително важно младите хора да бъдат ангажирани с развитието на европейския проект, защото е очевидно, че Европа през 2019 година се нуждае от много сериозна промяна.

„Днес има няколко предизвикателства. След няколко много тежки кризи очевидно трябва да има промяна в начина, по който се вземат решенията, промяна в самите политики и много сериозна реформа по отношение дейността на институциите –като започнем от прословутия брюкселски език, който става все по-далечен за хората и стигнем до съдържанието на самите политики“, коментира Йотова. Тя даде за пример слабите текстове на Лисабонския договор по отношение на сигурността и на бежанците. Този договор трябва да се променя, а не да гледаме на него като .свещена крава, призова Йотова.

Студентите поставиха своите въпроси към вицепрезидента

Студентите и преподавателите от шуменския университет поставиха редица проблеми, за които искат решение от националните и европейските институции – климатичните проблеми, въпросът за връщането на емигрантите в България, ниският социален статус на университетските преподаватели, възможностите за реализация на младите хора.  Илияна Йотова разговаря и с ректора на шуменския университет проф. Георги Колев, който я запозна с проблемите на висшето учебно заведение.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име