Доц. Кина Вачкова представи книгата на Кънчо Тодоров за Петър Груев. Снимки Радиан.бг

В читалище „Добри Войников” беше представена книгата на Кънчо Тодоров „Неспокойната сянка на възрожденеца”. Тя е за Петър Златев Груев, виден общественик от Върбица, енциклопедична личност – учител, поет, преводач, композитор, археолог, театрал… За архивните източници, стила на книгата и наследството на възрожденеца говори доц. д-р Кина Вачкова. На събитието присъстваха университетски преподаватели, художници, литературни творци, читалищни деятели, някои от които с родов корен от Герлово.

Петър Златев Груев е роден през 1849 г.  Живял само 38 години.  Умира на 12 юни 1890 г. след нелеп инцидент – ухапване от бясно куче.  Напуска този свят в големи мъки, оставяйки жена и двама синове. В историята на Върбица е запомнен като най-светлата личност през Възраждането, основател на читалище „Пробуда-1871”, автор на ценни описания за исторически личности и събития в тоя край. Бил е в контакт с братя Шкорпил, просветител и революционер.

Художникът Валентин Кулев е нарисувал портрет на възрожденеца, позовавайки се на единствената запазена фотография. Учителят е безупречно облечен по европейски, с духовна осанка, високо ботевско чело. За книгата говориха Иван Карадочев – нейн редактор и проф. Христо Трендафилов.

Петър Груев

От София специално пристигна Къна Бойчева, която разказа за рода Груеви.  Тя говори и за кримските татари Гераите, които не са живели само във Върбица, като направи връзка с моменти от филма „Великолепният век”.  Айтен, една от дъщерите на Герай, била ученичка на Къна Бойчева, когато е преподавала в турската гимназия. Шуменци благодариха на Къна Бойчева, създател на музея „Добри Войников” и дългогодишен изследовател на исторически личности от нашия край. Тя е работила в „Държавен архив”-София, което й помага да открие още документи, свързани с духовните корени на Шумен.

От Върбица бяха пристигнали общественици, между които 91-годишният Димитър Бояджиев – бивш учител и директор на училището, някога председател на читалището, театрален самодеец. Той е познавал роднини на Петър Златев Груев, който за него остава еталон за образцов учител.

Къна Бойчева и Димитър Бояджиев

Проф. Русанка Петрова припомни имената на други видни хора, родом от Върбица, като проф. Димитър Гериловски – един от основателите на химическия факултет на СУ „Климент Охридски”, племеник на възрожденеца Груев. Тя е сигурна, че с помощта на краеведа Йордан Йорданов могат да се намерят още интересни факти. Миналата година професор от университета в Анкара бил на визита в Шуменския университет. Защитил е голяма докторска дисертация за Гераите. Специално пътувал до Върбица, за да се срещне с краеведа, оставяйки му изследване за този татарски род, известен преди векове със сарая си във Върбица. Трите деца на Герай били високо образовани и много уважавани от жителите на Върбица, разказа професорката по математика, родом от този край. Една от най-интересните статии, открити за Петър Златев Груев предал шуменският омбудсман Иван Капралов, чийто баща е родом от Върбица.

Проф. Кина Вачкова разказа и за Васил Димитров Стоянов, някога ученик в Шумен, а после студент в Прага. Там написал статия за посещението си в сарая на Гераите, отпечатана в чешки вестник. Тя открива публикацията и я превежда на български език.

Срещата завърши с идеята читалището във Върбица да носи името на възрожденеца Петър Златев Груев.

Валентина МИНЧЕВА

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име