Регионалният исторически музей в Шумен припомня в специална експозиция всички 53 кметове, които са управлявали града след Освобождението. Изложбата „Градоначалниците на десетия град“ е подредена Мраморното фоайе.

На двадесет табла се проследява управлението на част от всичките 53 личности, както и промените осъществени в нашия град през периода на тяхното кметуване. В експозицията са включени и лични вещи на първия кмет Ради Гьокчеренлиев, д-р Петър Кърджиев, Иван Попов, Димчо Попов, Атанас Касчиев, Антон Кечиджиев, Юри Аврамов, Александър Узунов и др. Място в изложбата намират и печат на Шуменското общинско управление, Акт за построяване на Градския дом (1931 г. ), скица на площад Кушир (дн. Освобождение) от 1958 г., наредби на Общинското управление и други материали.

Временната експозиция има образователен характер. Предназначена е за всички, които се интересуват от историята на град Шумен, от хората, които са допринесли и допринасят за неговото минало, настояще и бъдеще.

В Деня на народните будители – 1 ноември, в Регионален исторически музей Шумен се открива още една нова изложба. Тя е от поредицата на тема „Будители на българския дух“ и е посветена на изтъкнатите шуменски иконописци Никола Василев и Васил Беделев. По време на проявата посетителите могат да се запознаят с пълния блясък на творчеството на двамата талантливи зографи от Шумен.

Експозицията е разположена в зала „Вяра и сила“ на музея.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име