Данъците на над 2 милиона автомобили в България ще скочат драстично от следващата година, след като вчера парламентът одобри новата формула за изчисляване на налога с гласовете на депутатите от ГЕРБ и патриотите. Промяната засяга старите автомобили с категория под Евро 4, т.е. всички преди 2005 г., а това са 70 % от колите в България.

Колко конкретно ще се вдигнат данъците, ще решава всяка община.  Затова управляващите не се ангажират да кажат конкретно колко ще ни удари в джоба новото поскъпване.  Според шефката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова налогът за старите коли ще скочи с около 30 процента.  Според опозицията обаче данъкът ще се увеличи двойно.

Въпреки драстичният скок на налога, от ГЕРБ продължават да твърдят, че нямало увеличение на данъци, а само преразпределение на средствата. Вдигането на данъка за старите автомобили ще бъде компенсирано с намалението на новите, заяви народният представител от ГЕРБ Александър Иванов при вчерашните дебати в парламента. Според него, новите данъци били всъщност екологична мярка, с която се цели да се намали замърсяването на въздуха.  Други депутати обаче основателно контрираха, че тази мярка няма да има никакъв ефект върху екологията, а просто ще удари в джоба милиона българи и ще засегна най-силно най-бедните хора в страната.

В същото време, докато властта вдига драстично данъците за автомобилите, включително и за товарните, застрахователите – отново с негласната подкрепа на властта, започнаха безцеремонно да натискат за 1000 лв. задължителна застраховка „Гражданска отговорност“.  В момента застрахователите събират само от „Гражданска” около 1 млрд. лева годишно и по техни признания изплащат от тази сума около 250 млн. лева, изчислиха от e-vestnik.bg http://e-vestnik.bg/29099/kak-vlast-i-medii-machkat-balgarina-za-po-visoka-avtomobilna-zastrahovka-i-lazhat-v-smetkata/. Останалите пари отивали за големите разходи на структурите на застрахователните компании – разбирай и за заплати, и премии на шефове, за офиси, автомобили и прочее.

Ако застраховката наистина скочи на 1000 лв., застрахователите ще събират над 3 милиарда лева при около 3 милиона действащи коли в страната.  А изплащаните от тях сума няма да се увеличат чувствително, затова пък печалбите им ще хвръкнат до небесата…На практика сега, с искането да се наложи таван на застраховките при смърт, застрахователите изнудват обществото с помощта на законодателната и изпълнителната власт – досега никоя от властите не е оспорила исканията на застрахователите, нито пък е предложила някаква алтернатива.

И в крайна сметка, докато от парламента и официалните медии ни заливат с радостни цифри на големи успехи, инфлацията през октомври чукна 3.6 процента, а догодина ще надхвърли 5 процента /според прогнозите на сериозни икономисти/.  Тази инфлация вече предварително изяде увеличението на заплати и пенсии, а в следващите месеци можем да очакваме и осезаемо забавяне на икономическия растеж, предупреждават експертите.

Коментари

коментар

Loading...

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име