Организацията на ВМРО в Шумен настоява ръководството на общината да реши проблема на жителите в кварталите Мътница и Макак, които от тази година са принудени да плащат винетки, за да пътуват до домовете си. Според ВМРО въвеждането на винетки за двата квартала е несправедливо и ощетява хората там. Днес от организацията разпространиха становище на Иван Калайджийски, член на областното ръководство на ВМРО в Шумен и жител на квартал Макак, към което напълно се присъединяват. Ето позицията на И. Калайджийски:

„Изразявам категоричната си позиция на несъгласие срещу Решението на МС посредством въвеждането на електронни винетки да разширява обхвата на пътната мрежа, за която се заплаща винетна такса.  Кварталите Макак и Мътница, видно от идентификаторите на имотите, попадащи в тях, са част от гр. Шумен, т.е. за тях не трябва да се дължи заплащането на винетна такса за пътуване до центъра на града, където почти всички работят или учат.

Според Решение № 945 на МС от 01.12.2004 г. за утвърждаване списък на републиканските пътища, за които се събира такса за ползване на пътната инфраструктура, двата квартала попадат извън този списък. С новото Решение № 959 на МС от 31.12.2018 г. и двата квартала попадат в този списък, което считам за крещяща несправедливост спрямо жителите им, понеже и двете населени места са квартали на гр. Шумен повече от 30 години. Считам, че решение на проблема има и то е упоменато в последното Решение 959 на МС, където е посочено, че ”такса за ползване на пътната инфраструктура не се заплаща за участъците от републиканските пътища, попадащи в границите на населените места (което е видно, както бе споменато, от идентификаторите на имотите на двете населени места) и обозначени със знаци Д11 и Д12, а също така и обходните и околовръстни пътища.” Считам, че при желание на Кмета на Общ. Шумен и общинското ръководство позитивно решение е възможно (случаят с околовръстното шосе на София го доказа)“.

Общинското ръководство на ВМРО-Шумен се присъединява към позицията на г-н Калайджийски и счита, че общинските власти невинаги трябва да се стремят да събират такси от гражданите, а е необходимо да отстояват и справедливостта. В конкретния случай тя е очевидна – кварталите Мътница и Макак са част от гр. Шумен (именно поради това са наречени „квартали“, а не „села“) и техните граждани не трябва да бъдат ощетявани, заплащайки винетни такси, още повече, че има законова възможност това да се случи.

Днес над 100 жители на двата шуменски квартала излязоха на протест срещу въвеждането на винетките. Недоволните граждани блокираха за няколко минути пътя към Макак. Утре протестът продължава в квартал Мътница.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име