На 5 февруари от 19 ч. в ДКТ „Васил Друмев“ в Шумен, варненската Държавна опера ще представи едно от най-емблематичните оперни заглавия в света – „Травиата“.  Музикалните критици я определят като най-дръзката опера на Верди.  Не случайно навремето цензурата налага действието да бъде изместено с един век назад, за да бъдат защитени добрите нрави. В действителност композиторът разобличава предразсъдъците на обществото, в което самият той живее.

В операта героинята Виолета си проправя пътя в своя свят като куртизанка, но се влюбва в младия благородник Алфред Жермон.  Баща му Жорж допуска грешката да я съди не според човешката й същност, а заради професията й.  Когато скъсва с Алфредо, тя го прави не само за негово добро, а също и заради репутацията на семейството му.

Операта звучи изключително съвременно и днес с темите, които представя. Докато продължаваме да градим мнението си за другите въз основа на първите ни впечатления, дотогава „Травиата“ ще остане актуална, независимо от това в коя епоха се развива действието й, напомнят критиците.

Билети могат да се купят в Билетен център „LM SI GROUP“ на цени 8 лв. за ученици и пенсионери, и 10, 12 и 15 лв. за възрастни. Резервации и информация на тел. 09 8888 2442.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име