Дамите от клуб Родолюбие се събраха по традиция на кафе и торта на празника Благовещение

Днешният празник Благовещение събра по традиция жените от дружество „Родолюбие – 1872“ в Шумен, което се счита за една от първите женски организации във възрожденска България.  Събитието уважиха представители на читалище „Стилиян Чилингиров“, комплекса за социални услуги, професионалната гимназия по облекло, хранене и химични технология „Проф. д-р Асен Златаров“ – партньор на женското дружество, общинският съветник Даниела Русева, дългогодишни приятели и симпатизанти на дамите.

Аглика Добрева – председател на дружеството от края на миналата година, преподавател от Шуменския университет, поздрави дамите с християнския празник Благовещение и припомни просветителския дух, с който то е било създадено от най-будните и интелигентни шуменки през 1872 година. Останалите членове на управителния съвет на организацията са Христина Христова, Юлияна Гарабедян, Валентина Джавакерова, Денка Евтимова.

Аглика Добрева поздрави гостите

Благовещение става патронен празник на „Женско дружество въ Шуменъ“, както е регистрирана първата женска институция в Шумен.  Основна цел е благотворителността, насочена към подпомагане на бедни ученички от женските училища. През 1887 г. дружествената библиотека получава книги на Добри Войников, Илия Блъсков и Тодор Икономов. Просветителската и културна дейност на организацията отразяват вестниците: „Шуменски вести“, „Шуменско слово“, „Шуменска поща“, „Шуменски общински вести“, „Шуменски общински земеделски вестник“, „Шуменски глас“.  През 1873 г. родолюбките откриват безплатно празнично училище за слабограмотни и неграмотни девойки.

Първите председателки на дружеството са: Анастасия Констатинова, Царевна Миладинова, Ана Карима – писателка, активна феминистка,  Маня Икономова – актриса, Ружа Тенева – Северина, също писателка, първата българка, която е завършила литература в Сорбоната. Много от членовете на дружеството стават самарянки по време на войните.

Дружество „Родолюбие – 1872“ беше възстановено на 12 февруари 1994 г. по инициатива на Биляна Багрянова, а за председателка беше избрана Юлия Арнаудова.

По традиция патронният празник на родолюбките беше отбелязан в хотел „Шумен“, партньор на организацията.  Аглика Добрева припомни каузата на учредителките: „Събрали сме се, за да творим добро“. Благовещение е ангелско събитие, за което говориха и участниците в концертната програма. Това бяха възпитаниците на Центъра за подкрепа на личностното развитие към ОДК, клуб „Сладкодумци“, деца от хор „Бодра песен“ и др.

Както винаги по традиция ученици от професионалната гимназия по хранене почерпиха родолюбките с погача, изработена от тях. Домакините обявиха, че до края на годината в учебното заведение ще бъде създаден исторически кът с архивни материали, които проследяват партньорството на женската организация с някогашното девическо училище, чийто наследник е днес гимназията. Родолюбките имат още две инициативи: събиране на книги за читалището в село Веселиново и средства за подпомагане на двама абитуриенти – социално слаби ученици.

Традиционната погача за празника от учениците. Снимки Валентина Минчева

Празникът продължи на чаша кафе и торта, благотворителна томбола и приятелски разговори.

Валентина МИНЧЕВА

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име