Председателките на дружеството - Мария Хитрова, Душица Куцарова, Юлия Арнаудова, Христина Христова, Надя Тодорова от дружеството.

Днес е Благовещение, един от големите пролетни празници. Кой да знае, че сняг и киша ще ни посрещнат на 25 март. Абсурдното е, че преди студа извънредно положение скова сетивата ни за радост и благодат.

Според Библията на този ден Архангел Гавраил донася на Дева Мария благата вест, че тя ще роди Спасителя на човечеството, сина Божи Исус Христос. При обявената пандемия за коронавирус, за нас благата вест ще е лекарството срещу смъртоносната болест, превърнала се в чума за човечеството. Може би COVID-19 дойде, за да пренареди света и да ни накара да се обърнем към себе си, да преоткрием своите близки и да се разделим с материалното. Останахме затворени под ключ, за да се научим да уважаваме здравето си и да ценим живота.

От такива благородни ценности са се ръководили ония 15 шуменки, които се събират през 1872 г. в дома на Марийка Начкова, за да основат дружество. Те искат да разрушат еснафските предразсъдъци и господстващата ориенталска представа за жената. Наричат дружеството „Родолюбие“, защото са водени от патриотични и морални добродетели, а за патронен празник избират Благовещение. Основната им мисия е благотворителността – подпомагане на бедни ученички, пострадали от войните семейства, библиотеки и училища. Даряват книги на читалище „Архангел Михаил“ /днес „Добри Войников“/. Там четат реферати за равноправието на жената. На 10 юни 1888 г. дружеството се включва в тържественото посрещане на княз Фердинанд и неговата майка княгиня Клементина пред пехотинските казарми в Шумен.

През 1912-1918 година организацията открива курс за милосърдни сестри, които отиват в лазаретите по време на  войните. Създава питателни пунктове на гарите за ранените войници. Най-голямото постижение на родолюбките е Девическото професионално училище „Евдокия“. Решението е взето на 1 януари 1897 г., а през 1923 г. то е в нова сграда /днес Комплексът за социални услуги/. Занятията на ученичките съществуват до 1952 г.

Биляна Багрянова поздравява жените от дружеството

Едни от първите деятелки на женското движение в Шумен са Царевна Миладинова – дъщеря на Димитър Миладинов от Струга, Македония; писателката-феминистка Ана Карима; голямата актриса Маня Икономова; писателката Ружа Тенева – Северина, първата българка завършила Сорбоната, майката на Драган Тенев; Павла Вайсман – Жекова – първата учителка по пиано на Панчо Владигеров.

През 1946 г. дружество „Родолюбие“ преминава в Български национален женски съюз. На 12 февруари 1994 г. то възстанови дейността си по инициатива на Биляна Багрянова. За председател беше избрана Юлия Арнаудова. Дружество „Родолюбие – 1972 г.“ стана една от най-активните структури от 93-те в Българския женски съюз.

Тази година шуменските родолюбки няма да спазят традицията за празник с традиционната торта и поздравителен концерт. Благовещение се оказа под карантина. Дори и възрастните дами ще трябва да станат част от интернет, за да отбележат 148-та годишнина на своята организация.

Честит празник, родолюбки!

Валентина МИНЧЕВА

Коментари

коментар

Loading...

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име