Днес в шуменския „Алкомет“ АД беше открита нова 2500-тонна преса SMS HybrEx за алуминиеви профили на стойност 50 млн. лв., която е е част от инвестиционната програма на фирмата за 2019 г. на стойност 69 млн. лв. Програмата включва също и нова линия за непрекъснато леене и студеновалцов стан. За работа с новите мощности трябва да бъдат разкрити 100 нови работни места. На откриването на пресата присъстваха премиерът Бойко Борисов, министрите Томислав Дончев и Владислав Горанов, народните представители Нигяр Джафер и Лиляна Павлова, кметът на Шумен Любомир Христов, генералният консул на Турция в Бургас Нурай Иньонтепе и др.

„Ние от “Алкомет” започнахме нашата история преди 20 г. През тези 20 години, които изминаха, достигнахме капацитет от 70 хил. тона и оборот от 200 млн. евро, каза в словото си председателят на надзорния съвет на „Алкомет“ Фикрет Индже, който заяви, че целите пред фирмата са през 2020 г. да се достигне оборот от 250 млн. евро, а през 2023 г., след като се инвестират още 25 млн. евро, оборотът да достигне 550 млн. евро и продукцията 500 000 тона. Според него 90% от продажбите на „Алкомет“ АД са износ за Европа, което за миналата година в парично изражение е на стойност 180 млн. евро.

„Тези, които говорят за инвестиции, ги каня да дойдат в Кърджали, Русе, тук в Шумен – да видят реалната индустриализация на страната“, каза Бойко Борисов по време на посещението в „Алкомет“ АД. „Тези заводи правят високия брутен вътрешен продукт, но искам да благодаря и на нашите работници, защото инвеститорите нямаше да ги има, ако нямаме такива квалифицирани работници“, каза още Борисов и допълни, че и заплатите трябва да са високи.

Коментари

коментар

Loading...

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име