Кметът Любомир Христов и председателите на групи в местния парламент обсъждат кандидатстването на общината по европрограма

Община Шумен има само 7 месеца, за да се подготви за кандидатстване по оперативна програма „Околна среда“, по която може да получи 12 милиона лева за електрически автобуси. През това време общината трябва да създаде и собствена транспорта фирма. Това стана ясно на свиканите днес от кмета Любомир Христов консултации с председателите на групи в общинския съвет.  Пред тях градоначалникът представи условията на програмата и поиска мнението им дали общината трябва да кандидатства за европейско финансиране.

Както вече информирахме, 390 милиона лева от ОП „Околна среда“ ще бъдат насочени към проекти за по-чист градски транспорт в 11 общини с мръсен въздух, сред които е и Шумен.  Сумата ще бъде предназначена за купуване на електроавтобуси, тролейбуси и трамваи и за изграждане на станции за зареждане на електрически автомобили.

Задължително условие за кандидатстване е общината да има собствено транспортно предприятие или обособена дейност към някоя от общинските фирми, обясни кметът Христов.  Затова срокът за кандидатстване за Шумен и Перник, които нямат свои общински превозвачески фирми, е удължен до 31 януари 2020 г.   Един от вариантите за Шумен е да се създаде нов отдел към вече съществуващото общинско предприятие по туризъм, който да се занимава с превозваческа дейност, каза Любомир Христов.

Общината трябва добре да обмисли възможностите си и да прецени дали ще може да отдели достатъчно средства за стартирането на проекта, както и за 15 % съфинансиране, предупреди председателят на групата на БСП Иван Йонков, който иначе изрази принципна подкрепа за електрическите автобуси.  И останалите партии от местния парламент подкрепиха проекта, но преди това съветниците ще обсъдят в комисии цялата налична информация.

Първоначално електрическите автобуси ще бъдат пуснати само по две или три линии от квартал „Боян Българанов“ до производствените зони – Индустриалния парк и бул. „Мадара“, каза кметът Христов.  Той поиска от общинските съветници и политическите групи да излязат с предложения и становища до следващата сесия.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име