Токът за бизнеса е поскъпнал само за три дни с шокиращите 203 процента, алармират индустриалците.  На българската борса мегаватчас е 196 лева, докато цената в Европа е 70 лева – близо три пъти по-евтино, отколкото у нас.

На 28 юни борсовата цена на тока у нас беше едва 96 лв./ MWh, което означава, че цената се е увеличила над два пъти само в рамките на три дни.

Днес индустриалците ще поискат отново оставката на шефа на НЕК Петър Илиев, съобщи NOVA ТВ.  Бизнесът обвинява Илиев в лобизъм, като дори посочват, че той умишлено влияе на цените в полза на голям играч на енергийния пазар.

Преди два дни изпълнителният директор на Българската федерация на големите енергийни консуматори Константин Делисивков заяви в ефира на NOVA, че българите стават свидетели на поредния епизод от енергийния „Армагедон“.  Делисивков посочи, че огромното увеличение на цените е превърнало България в един от най-скъпите пазари в Европа от началото на годината. Той определи като основна причина за поскъпването на тока сформирането на своеобразни картели в енергийния бизнес в България.

Делисивков  коментира и поисканата оставка от работодателите на шефа на НЕК Петър Илиев заради съмнения за пазарна манипулация в полза на няколко конкретни фирми.  Припомняме, че Илиев подаде оставка заради съмнителни търгове за продажба на електроенергия, но Българският енергиен холдинг (БЕХ) не я прие.

Коментари

коментар

1 Коментар

  1. То пък един бизнес …… те ток не използват за нищо само източват пари от еврофондове и крадът от магистрали то бизнес няма в България само измамници .Закривай държавата и да се свършва.

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име