Пресконференцията на синдикатите в края на юни. Снимка архив Радиан.бг

След дълги спорове и заплахи за стачки, най-накрая е подписан колективният трудов договор за образованието в община Шумен, съобщиха от КНСБ и коментираха: Разумът надделя!

Припомняме, че в края на юни синдикатите свикаха пресконференция и обявиха, че са готови да вдигнат учителите на масов протест заради директорката на средното училище „П. Волов“ Ема Радушева, която е провалила подписването на колективния трудов договор в качеството си на председател на работодателите в средното образование.  Така Шумен се оказа без действащ КТД за образованието, тъй като предишният договор изтече пред април. „Поведението на Ема Радушева е бламиране на социалния диалог“, заявиха от синдикатите и поискаха нейната оставка от организацията на работодателите. КНСБ постави и въпроса защо Радушева още е на работа, след като е навършила пенсионна възраст, а от МОН са декларирали, че ще освободят всички директори – пенсионери.

Спорен според Радушева се оказал чл. 21 от КТД, който предвижда да се увеличат с още 3 % заплатите на административния персонал в учебните заведения. Увеличението не е някакъв огромен разход за училищата, защото става въпрос за малко хора – домакини, касиери, библиотекари, а самите суми, с които ще се повишат възнагражденията им, са смешни – по 25 лв. на човек заедно с осигуровките.

Не може да се говори, че такива суми ще съборят училищните бюджети, след като в образованието има над 1 милион лева преходен остатък, коментираха от синдикатите.

Днес колективният трудов договор е подписан.

Коментари

коментар

Loading...

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име