Мария Григорова и Милен Димитров на шуменска сцена

Втори актьор спечели съдебно дело срещу директора на шуменския театър „В.  Друмев“ Димитър Димитров за незаконно уволнение.

След актрисата Мария Григорова, днес и талантливият актьор и режисьор Милен Димитров научи, че е успял да събори в съда заповедта за освобождаването си от шуменската трупа.

Съдебните решения по двата казуса са издадени от различни състави на ШРС, което доказва по безспорен начин незаконосъобразността на издадените заповеди за освобождаване на двамата актьори, коментират юристи.

Припомняме, че Милен Димитров и Мария Григорова бяха уволнени на 7 януари т.г. на основание „съкращение в щата“. https://radian.bg/2019/01/11/nov-skandal-v-shumenskia-teatar-uvolnyavat-bez-obyasnenia-emblematichni-aktyori/

„Нов скандал в шуменския театър – уволняват без обяснения емблематични актьори“ – така нашето издание информира за случващото се в театъра година след встъпването в длъжност на директора Димитър Димитров.  На 7 януари той връчи предизвестия на един от най-награждаваните хора в театъра – актьора и режисьор Милен Димитров и на актрисата Мария Григорова.  Двамата бяха част от екипа, който спечели със спектакъла „Оттук започва България“ някои от най-престижните отличия за актьорско изкуство, беше удостоен с наградата на Шумен за 2017 г., с голямата награда за цялостен спектакъл на фестивала „Друмеви театрални празници” през 2016 г. и с номинация за „Аскеер“.  Двамата талантливи актьори получиха заповеди за освобождаване от работа по обиден начин – без обяснения и без дори да се срещнат лице в лице с работодателя, който ги изгони от трупата. Заповедите им били връчени не от самия директор, а от неговата секретарка, съобщи тогава Милен Димитров.  Уволнените актьори оспориха освобождаването си в съда.

Преди седмица излезе съдебното решение, с което Шуменският районен съд отмени уволнението на актрисата Мария Григорова като незаконно и я възстанови на работа на заеманата от нея длъжност „актьор“ в ДКТ „Васил Друмев“.  Театърът беше осъден да плати на актрисата обезщетение от 3900 лв. за месеците, в които е била без работа, както и 1500 лв. съдебни разноски по делото. https://radian.bg/2019/07/24/sadat-vazstanovyava-na-rabota-aktrisata-maria-grigorova-shumenskiat-teatar-shte-plati-nad-5000-lv/

Днес беше оповестено аналогично съдебно решение за актьора и режисьор Милен Димитров.  Заповедта за освобождаването му от работа е обявена за незаконосъобразна, тъй като не е извършен законен подбор при съкращаване на щата.  Милен Димитров, както и Мария Григорова, тенденциозно са били снети от участия в представления от директора на театъра, който после използва това като мотив за уволнението им, става ясно от решението на шуменския районен съд.

Адвокатът на двамата актьори Любомир Петков, когото потърсихме за подробности, отказа коментар с обяснението, че има още две съдебни инстанции, пред които може да се обжалва решението.

До този момент шуменският театър е осъден да плати над 10 000 лв. обезщетение на освободените актьори и съдебни разноски по делото.

Коментари

коментар

1 Коментар

  1. Време е законно да си отиде тираджията от Канада – директора на театъра!

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име