Езиковите гимназии в Силистра и Разград изпреварват чувствително по успех двете най-добри училища в Шумен – ППМГ „Нанчо Попович“ и ПЕГ „Никола Вапцаров“, и съответно се класират доста по-напред сред стоте най-добри училища в страната.  Това показват публикуваните от МОН резултати от задължителния зрелостен изпит по български език и литература, на който тази година се явиха близо 53 000 ученици в цялата страна. https://data.egov.bg/data/resourceView/e24bd143-b001-4976-9b94-0e60e0666fb4

Средният резултат от матурата по БЕЛ за цялата страна е 4.06, което по официални данни на МОН е най-слабият среден резултат откакто се провеждат матури от 2008 г. насам.   За цялата страна тази година слабите оценки се увеличават, а отличните намаляват.

Само една област в страната има среден успех „Много добър“ – това е столицата, с общ среден успех 4.83 и с най-много високи резултати.   В 13 региона средната оценка е между 4 и 4.50, а в други 14 – между 3.5 и 4.

Въз основа на обявените от МОН резултати, в. Дневник направи класация на 100-те най-добри учебни заведения в страната, чиито възпитаници са постигнали най-високи оценки на матурата по БЕЛ.

https://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2019/08/21/3952807_stote_nai-dobrite_sredni_uchilishta_v_bulgariia_za_2019/?ref=home_mainStory

Сред стоте най-добри училища попадат общо 4 учебни заведения от Силистра, Разград и Шумен.  Тези региони, както и Търговище, са сред областите с най-нисък среден успех в страната и са оцветени в червено на картата, тъй като средният успех на учениците е под 4.00.

Въпреки че област Силистра е със среден успех на матурата по БЕЛ 3.77, езиковата гимназия от града е най-напред в класацията в сравнение с останалите три региона – силистренската ЕГ „Пейо Яворов“ е на 48-мо място в страната със среден успех „много добър 5.03“.

В златната среда се класира и езиковата гимназия в Разград – ПГПЧЕ „Екзрах Йосиф“ е на 56-та позиция със среден успех 4.97.

В топ 100 са и две шуменски гимназии, макар че и двете са значително по-назад в таблицата.   ППМГ „Нанчо Попович“ е със среден успех по БЕЛ 4.82 и заема 86-то място.  Езиковата гимназия „Никола Вапцаров“ е с успех 4.79 и е на 96-та позиция. И двете шуменски училища отстъпват позиции в сравнение с предходни години, когато са се класирали около златната среда.

Тази година най-висок успех по БЕЛ имат софийски гимназии, които заемат почти всички места в топ 10.  Начело е немската езикова гимназия „Професор Константин Гълъбов“, чиито възпитаници имат среден успех отличен 5.64.  Следват СУ с преподаване на чужди езици  „Владислав Граматик“ с успех отличен 5.60,  гимназията с преподаване на испански език „Мигел де Сервантес“ с успех отличен 5.54 и Американският колеж в София с успех отличен 5.51.  Класацията на отличниците се допълва от езиковата гимназия в Пловдив с успех 5.50.  В топ 10 на най-добрите училища, освен пловдивската гимназия, има само още едно учебно заведение извън столицата – гимназията с преподаване на чужди езици „Йоан Екзарх“ във Варна.

Анализът на данните показва, че през последните години една трета от 100-те училища с най-високи резултати по БЕЛ са в София – общо 35.  Следва Пловдив със 7 училища в топ 100, Варна – с 5, Бургас и Русе – с 4, Велико Търново, Плевен и Стара Загора – с 3.  Две области в страната – Търговище и Кюстендил, изобщо не попадат в класацията на най-добрите 100.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име