Опера в цирка - "Палячи" гостува в Шумен

Истинска буря ни изпрати небето след 18 ч. снощи.  Дъждът премина в порой, а светкавици прерязаха черния небосвод. За почитателите на операта обаче това не беше препятствие, за да стигнат до шапитото на стадиона в кал и вода.

Старозагорската държавна опера ни представи драмата „Палячи“ под купола на академичния цирк „Балкански“.

С цирк Балкански забравихме за бурята

Цял сезон тази „опера в цирка“ се определя като „събитието на годината“. В главната женска роля трябваше да пее Деси Стефанова, но явно се е разболяла. Замести я полското сопрано Анна Дитри – съпруга на тенора Калуди Калудов, който също е пял като Палячи под купола на цирка. В края на миналата година двамата участваха в концерт на Симфониета – Шумен, с който българският тенор отбеляза 40 години на оперна сцена. Всъщност, идеята за съчетаване на тези две изкуства е на самия Калуди Калудов. Художници на костюмите са Каталин Йонеску-Арборе от Румъния и Салваторе Русо от Италия.

Анна Дитри в ролята на Неда и циркова акробатика под купола

„Палячи“ е най-известната опера на Леонкавало, творил през втората половина на XIX век. По неаполитански страстна е любовната драма в пътуващата трупа. Със светлинни ефекти на модерното цирково изкуство между отделните действия проследихме фабулата. Лазерно шоу, жонгльори, клоуни съпровождаше от началото до края на спектакъла. Може би е прав Хемингуей, който казва, че „циркът е сън на живо“. Ако беше видял как адреналинът на акробатите на манежа вървят по партитурата на оперната драма, щеше да признае, че и в дигиталния свят цирковото изкуство е незаменимо и вечно. И по детски чисто, за да ни прави по-добри.

Светлинно шоу на млада акробатка. Снимки Валентина Минчева

Така омагьосани преживяхме оперната клоунада.  Оркестърът под диригентството на Владимир Бошнаков продължи да ни води през италианската фиеста, а ние под купола въобще не разбрахме, че навън продължава бурята със светкавици и дъжд, наводнил града. Дори диспечерите на таксиметровите фирми вече знаеха маршрута на клиентските повиквания през нощта, а някои даже съжаляваха, че не са разбрали за това чудо – опера в цирка.

На арената музикалната драма свърши с два трупа на влюбените Неда и Силвио, героите, които пресъздадоха Коломбина и Арлекин. Ревнивият съпруг Канио в ролята на Палячо, пламнал от ревност и с нож в ръка, ги уби. А от трупата се чува: „La commedia finitа!“. Да, комедията свърши за веселите актьорите, но се превърне в трагедия. Хор, оркестър и солисти заедно с колегите си от цирка обикаляха в кръг, а публиката не искаше да се раздели. Класическото и модерното правят чудеса, когато участват професионалисти.

От днес, петък, е в ход предизборната кампания за местна власт. Тоналностите на възторг и омраза и тук ще се редуват. Изненадите могат да направят ревниви много партийни лидери. Палячи има не само в операта и в цирка. Политиката е разплакала амбициозни хора в партийните редици, а смехът на електората понякога е през сълзи… Ние оставаме в сезона на политическия спектакъл, в края на който един от персонажите трябва да обяви: „La commedia finitа!“

Валентина МИНЧЕВА

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име