Първата цялостна „История на Шумен“ вече излезе от печат и тръгва към своите читатели. Снощи сериозният труд на авторски колектив от известни историци беше официално представен на специална церемония в шуменската регионална библиотека „Стилиян Чилингиров“ от съставителя на книгата проф. д.и.н Димитър Игнатовски.

Инициативата за написването на цялостна история на Шумен е на управителния съвет на сдружение „Енциклопедия на Шумен“ и е реализирана с подкрепата на Катедрата по история и археология в Шуменския университет, откъдето са повечето от авторите на материалите.

В 740 страници авторският колектив предлага на читателите научно издържано, сравнително пълно и обективно проследяване на историята на Шумен от 12 век пр. н. е. до наши дни.  Книгата съдържа пет хронологично подредени части: Праистория и Античност, Средновековие с Първото и Второто българско царство, историята 15 – 19 век с акцент на Възраждането, царска България от Освобождението до 1944 г. и историята от 1944 г. до днес.

Редакционната колегия на „История на Шумен“ е съставена от проф. д.и.н Димитър Игнатовски, проф. д.и.н Иван Йорданов, доц д-р Стефан Минков и доц. д-р Тодор Тодоров.

Проф. Димитър Игнатовски пише първите посвещения

Авторският колектив, написал „История на Шумен“, е в състав Бисер Георгиев, Васил Параскевов, Димитър Игнатовски, Иво Топалилов, Стефан Минков и Тодор Тодоров.

Историята на Шумен е издадена с финансовата подкрепа на „Алкомет“, сдружение „Златен век – Шумен“, Венцислав Венков и Иван Йонков.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име