Любомир Христов

Кметът на Шумен Любомир Христов отказва да изпълни решенията на общото събрание на село Мадара и отхвърля искането на хората за финансова самостоятелност

Едно голямо НЕ за хората от Мадара от големия кмет – това е резултатът от борбата на местните жители да получат финансова самостоятелност.  Кметът на Шумен Любомир Христов отказва да изпълни решенията на общото събрание на населението в Мадара, тъй като според него то е нередовно и отхвърля искането на хората за собствен бюджет, с който те се надяваха да решат поне част от тежките проблеми на селището.  Позицията на Л. Христов е категорично изразена в официално становище, което днес беше връчено на кмета на Мадара Неделчо Неделчев.

След като цял месец никой от общинската администрация не отговори на Неделчев във връзка с внесените от него докладни записки, днес тричленна делегация от голямото кметство му занесла становището на място в село Мадара и му го връчила срещу подпис.  Пътуването на общинарите на цели 15 километра се случва ден след нашата публикация по темата, която предизвика силен отзвук в социалните мрежи и за броени часове събра огромна подкрепа за хората от Мадара и за техния селски кмет https://radian.bg/2020/01/09/kak-kmetat-na-edno-shumensko-selo-propravya-patya-na-pryakata-demokratsia/

Обществената подкрепа обаче тотално се разминава с позицията на шуменския кмет Любомир Христов. Мотивът му да откаже финансова самостоятелност на Мадара е, меко казано, несериозен, при положение, че се конфронтира с цяло село – Христов обяснява, че собственият бюджет на Мадара щял да изисква още един счетоводител, а общината не можела да си позволи да раздува щата си. Хората от селото веднага контрираха, че са готови сами да плащат на счетоводителя, но и без друго на всички е ясно, че това е формален повод да се отхвърли искането им.

„За да бъде едно кметство второстепенен разпоредител /каквото е искането на хората от Мадара, б.р./ е необходимо да му се води отделно счетоводство, да има своя бюджетна банкова сметка, която да се следи и обслужва. Всички тези дейности трябва да бъдат извършвани с два подписа – този на кмета и този на лицето отговорно за счетоводните записвания. Това означава допълнително раздуване на общинската администрация…“ – така кметът на Шумен Любомир Христов обяснява отказа си да изпълни искането на хората от Мадара. Той допълва, че от три години неговата администрация разпределя парите за селата по „административно-счетоводен способ“ и посочва, че бюджетът на селата не е балансиран, тъй като приходите им не са достатъчни, за да покриват всички разходи от местно значение.

Любомир Христов казва още, че разпоредителите с бюджет от по-ниска степен се определят от общинския съвет по предложение на кмета на общината, давайки да се разбере, че той няма да направи такова предложение.

В становището си шуменският градоначалник обявява проведено общо събрание на хората в Мадара за „нередовно“, тъй като, според него, решението селото да стане второстепенен разпоредител с бюджета не попадало в обхвата и смисъла на понятието „въпроси от местно значение“, които се решават по Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. „Благодарим на жителите на село Мадара за активното им участие в местното самоуправление“, завършва документът.

Ако общинският кмет смята събранието ни за нередовно, трябваше да го оспори в законовия срок, контрира кметът на Мадара Неделчо Неделчев и посочва: „В самия закон ясно е написано, че решенията и легитимността на общото събрание могат да се оспорват в 7-дневен срок от провеждането му. Събранието е проведено на 7 декември, а протоколът е внесен в общината на 10 декември, т. е. Любомир Христов трябваше да оспори събранието до 17 декември, но той не го е направил.  ака че преклузивният срок за оспорване е изтекъл и решенията ни са законни“.

Неделчев призна, че се е надявал общинската администрация да спази закона и да приеме решенията на населението в Мадара.  След отказа на шуменския кмет, хората от селото насочват надеждите си към местния парламент, който трябва да гласува бюджета. „Изчакваме сесията и ако няма резултат, предприемаме други действия“, казва кметът на Мадара, когото местните жители призовават да защитава решенията им.

„Явно в община Шумен законите не важат, тук сме като в родово-общинния строй: важно е кой държи по-голямата сопа“, така Неделчо Неделчев коментира отказа да бъдат изпълнени решенията на общото събрание в Мадара.

Сега жителите на селото очакват решението на общинските съветници и се надяват те да не са забравили толкова бързо предизборните си обещания…

Дияна Желязкова

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име