Комисията по здравеопазване отхвърли бюджета за 2020 г.

Постоянната комисия по здравеопазване към общинския съвет в Шумен отхвърли както предложения от администрацията бюджет за 2020 г. в частта за здраве, така и внесените нови цени за платено паркиране в града.

С 1 глас „против“ и шестима въздържали се членовете на комисията отказаха да приемат бюджета за здравеопазване за тази година. Основният мотив на съветниците е, че за пръв път от много години в бюджета не са предвидени средства за финансиране на областната болница, които по традиция се дават за купуване на нова апаратура.  И тази година директорът на МБАЛ – Шумен д-р Димитър Костов е поискал с докладна 100 000 лв. за капиталови разходи, но тези пари не са предвидени в бюджета.

Община Шумен е акционер в болница с 23 %, освен това над 48 % от лекуваните пациенти през последните 3 години са били жители на Шумен и въпреки всичко в бюджета няма нито лев за болницата, възмути се председателят на комисията д-р Ивайло Петров. Той подчерта, че болницата няма откъде да намери собствени средства за капиталови разходи, а спешно се нуждае от пари за пребазиране на болничната аптека.

Администрацията няма намерение да дава пари на болницата тази година, защото миналата година освен 100-те хиляди лева за капиталови разходи, е дала на лечебното заведение и 200 хиляди лева за текущи ремонти, отговориха финансистите на общината. След поставения ребром въпрос какви са били тези ремонти, стана ясно, че общината има предвид асфалтирането на автомобилните алеи в болницата. Парцелът там е общинска собственост, така че асфалтирането си е ангажимент на общината, подчерта юристът Светозар Петков. От кметския екип обаче настояват, че това били целеви средства за здравеопазване, и понеже миналата година дали повече, сега няма да дадат.

„Имали сте миналата година пари, дали сте!“, отряза ги д-р Валентин Петров и предупреди, че общината не трябва да спестява от парите за здраве, защото болницата и без това не е в добро състояние. „100 000 лв. за една голяма община са нищо, тези пари се дават за лечение, за доброто на хората“, подчерта д-р Петров и настоя разходът да се предвиди в бюджета.

Общинските финансисти отговориха с традиционния аргумент – комисията да посочи източник, откъдето да се вземат парите. „Не е наша работа да казваме откъде да дойдат парите, това е ваше задължение“, контрира Бисерка Йовчева и изтъкна, че общината има 1,5 милиона лева преходен остатък, който може да разпределя. Вземете ги от тези пари, призова съветничката.

Д-р Ивайло Петров препоръча на общинската администрация да не гледа на болницата като на доведено дете и категорично отказа да подкрепи бюджета, като гласува „против“. Останалите шестима членове на комисията се въздържаха.

Със същите гласове – 6 въздържали се и един против комисията отхвърли и предложението за новите цени за паркиране. Администрацията предлага абонаментните такси за паркиране да се повишат средно с 10 %, но на практика увеличението за най-масовите абонаменти е по-високо. Направихме сини зони навсякъде, но това изобщо не решава проблема с паркирането, посочи Бисерка Йовчева и гласува против. Останалите членове на комисията се въздържаха.

Съветниците избраха д-р Валентин Петров и д-р Янаки Янакиев за представители на общинския съвет в изпитната комисия, която ще избере новия управител на Онкологичния център. Конкурсът е определен за 12 март, а до вписването на новия управител сегашният шеф на КОЦ-а д-р Сотир Караниколов остава на поста си. Освен двама общински съветници, в изборната комисия ще има и представители на община Шумен.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име