Деветмесечният Сечкин с майка си Тюркян у дома

Деветмесечно бебе проходи „предсрочно“ след рехабилитация в Центъра за ранно детско развитие в Шумен. Малкият Сечкин избърза да направи първите си крачки три месеца преди да навърши годинка, за радост на родителите си и на специалистите от центъра.

Това е пореден успех и гордост за екипа, който работи онлайн от обявяването на извънредното положение досега, коментираха от Центъра. Специалистите консултират децата по график и така работата на центъра не спира, а родителите са доволни, че получават подкрепа.

Бебето е прието в Центъра за ранно детско развитие на 4 месечна възраст, заради забавяне на двигателното развитие, веднага са назначени процедури с рехабилитатор, в началото 3 пъти седмично.

„Детето е родено с тежка асфиксия, което наложи интензивно лечение в кувьоз и с кислород, а заради изразения двигателен дефицит бе започната и своевременна рехабилитация в нашия център“, обясни неонатологът д-р Севдалина Стойкова, която е и педиатър в ЦРДР – Шумен.

Благодарение на общите усилия на специалистите в екипа и на майката, детето вече ходи самостоятелно и страховете на родителите за неговото развитие са само спомен, доволна е д-р Стойкова.

Щастлива от първите крачки на мъничкия си „пациент“ е и рехабилитаторката Елза Жендова, която в продължение на 6 месеца прави лечебен масаж 2-3 пъти седмично, за да се преодолее повишения мускулен тонус на крайниците.

„Майката е много старателна и стриктно изпълнява инструкциите ми, показвах й как вкъщи да продължат с гимнастиката и масажите и резултатът е налице“, радва се рехабилитаторката, която има над 20-годишен професионален опит с бебета и малки деца и е помогнала на стотици семейства. Консултациите с терапевта онлайн ще продължат докато походката на Сечкин стане стабилна.

Безспорно най-радостни от първите крачки на момченцето са родителите му и по-голямата сестричка.

„ Благодарна съм за всичко. Имахме нужда от помощта на Елза и д-р Стойкова, а съветите им бяха много полезни“, сподели майката на Сечкин, която изпрати клип с първите самостоятелни крачки на момченцето на специалистите в Центъра за ранно детско развитие.

Родителите още не са направили прощъпулника и го отлагат за по-късно, когато свърши извънредното положение, а и малкият да стъпва по-стабилно и да може да тича след питката. Семейството ще може да сподели радостта си и на общ празник, който по традиция центърът организира за проходилите през годината дечица.

Екипът на Центъра за ранно детско развитие продължава да работи сега онлайн, 100 деца от Шумен получават подкрепа и съвети от педиатър, кинезитерапевт, рехабилитатор, логопеди, специални педагози, психолог, социални работници и медиатори. Ръководството на центъра поддържа постоянна връзка със специалистите и упражнява ежедневен контрол върху броя и качеството на проведените консултации.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име