Хората от Мадара отдавна настояват селото да има собствен бюджет, за да решава проблемите си. Снимката е от протест на местните жители в началото на годината

Мадара си тръгва от община Шумен. Това решиха на общо събрание снощи хората от селото, които започват процедура за отделяне на емблематично място в самостоятелна община. На събранието са присъствали 98 души, което го прави легитимно, тъй като това са над 10 % от регистрираните жители. Гости са били кметът на Каспичан Милена Недева и председателят на общинския съвет в Каспичан Ралица Тодорова. Те са се надявали Мадара да поиска да се върне в община Каспичан, където беше до 2008 г., но местните хора избраха да вървят по собствен път, обясни кметът на селото Неделчо Неделчев.

Всъщност Мадара вече е била самостоятелна община до 1978 г. и тогава е бил периодът на най-голямото благоустрояване на селото, напомнят местните жители. Затова те гласуваха да започнат действия за отделяне в самостоятелна община. Следващата седмица ще бъде учредена гражданска инициатива и ще започне събирането на подписи не само в Мадара, а и в цялата страна. На снощното събрание са присъствали и кметове от националното сдружение, които също ще разпространяват подписката, каза Неделчо Неделчев. Събрана подписка ще бъде изпратена в парламента, който може да предприеме действия за обявяване на Мадара за самостоятелна община.

Всички се надяваме народните представители да уважат исканията ни, защото това е единственият начин за по-добро бъдеще на селото, казват местните хора.  Те смятат, че имат шанс да станат самостоятелна община, тъй като Мадара е населено място с национално значение, дом на глобалния символ на България – Мадарският конник.  Жителите на Мадара вече имат подкрепата на депутатите от партия „Воля“ и разчитат, че ще успеят да привлекат за каузата си и другите парламентарни групи.

Ако Мадара бъде самостоятелна община, ще разполага със собствен бюджет и ще може да разпределя средствата към най-важните проблеми, обясняват местните хора. Именно липсата на собствени средства сложи началото на конфликта между кметът на селото Неделчо Неделчев и общинският кмет Любомир Христов. След общо събрание през есента, Неделчев поиска населените места в община Шумен да разполагат със собствени целеви средства от общинския бюджет, така, както това се прави в други общини. Хората от селото се оплакаха, че от години улиците им не са ремонтирани, обществените площи са изоставени и дори сметопочистването е проблем. Шуменският кмет Любомир Христов обаче категорично отказа да даде целеви средства на Мадара, а групата на ГЕРБ в общинския съвет подкрепи решението му. Така хората в Мадара не получиха нищо, затова не е изненада, че решиха да си тръгнат от голямата община Шумен.

В момента в селото има около 1400 жители и ако стане самостоятелна община, ще разполага минимум с около 1 милиона лева бюджет, изчислява кметът Неделчо Неделчев, като дава за пример подобни малки общини. В България има поне 5 – 6 общини, които са с по-малко от 1000 жители, допълва Неделчев. Статутът на община ще донесе и други ползи на Мадара, освен собствен бюджет – така селото ще може да кандидатства по европейски програми за развитието на туризма и местния бизнес.  „Разполагаме с прекрасна природа и уникални културно-исторически обекти, но много от тях са изоставени и буренясали. А като община ще можем да направим проекти и да ги разработим така, че да привличат още туристи в Мадара“, казва кметът Неделчев. Той е вдъхновен от популярната вила Бьорг в Австрия, която е изградена на основите на римска вила и развива успешен туризъм чрез възстановяване на стари традиции и кухня.    

Кметът на Мадара вече разработи сайт на селото – Мадара.бг, който ще дава пълна информация за събитията и местата за отдих и туризъм в емблематичното място.  Обмисля се и учредяването на неправителствена организация в обществена полза, която да развива културни проекти в Мадара.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име