Иван Гешев на брифинг в Съдебната палата

Главният прокурор Иван Гешев открито нападна президента, когото обвини в политически натиск над прокуратурата. Шефът на държавното обвинение даде днес извънреден брифинг в Съдебната палата, където беше събрал ръководителите на почти всички прокуратури в страната, както и представители на Прокурорската колегия във ВСС и камарата на следователите.

„Прокуратурата беше подложена на безпрецедентен политическо-партизански натиск от президента и обслужващите го политически формации“, заяви главният прокурор, след като вчера държавният глава призова да бъде изхвърлена мафията от прокуратурата. От изявлението на Гешев стана ясно, че прокуратурата вероятно ще повдигне обвинение на президента Радев след като Конституционния съд се произнесе по питането за неговия имунитет или след изтичането на мандата му.

Президентът вече не е обединител на нацията, заяви Гешев, който в цялото си изявление наричаше държавния глава „Радев“. „Радев би следвало да олицетворява единството на нацията и казвам Радев, защото когато той слезе при БСП с госпожа Корнелия Нинова, „Да, България“, ДСБ, АБВ, Българската евролевица, Движение 21, Мая Манолова, която още не е създала партия, както и Йоло Денев, който също още не е създал партия, Радев се превърна в един обикновен български политик от Прехода“, каза шефът на обвинението.

Гешев обяви още, че ще се оплаче на  Европейската комисия, Европарламента и посланиците на страните от ЕС за натиска върху прокуратурата.  Главният прокурор подчерта, че прокуратурата ще продължи да работи по същия начин и нищо няма да я спре – нито „милиардите на олигарсите, инвестирани в медии и политици, нито дори заплахите срещу прокурорите и техните семейства“.

Шефът на държавното обвинение коментира делата, заради които в четвъртък бяха претърсени кабинети в президентството и призова президента да отговори знаел ли е за дейността на служителите си. Иван Гешев отново припомни проверките на прокуратурата по различни дела. „Прокуратурата е подложена на натиск защото работи срещу олигарси и корумпирани полици“, обяви Гешев.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име