Ден след изказването на Кемал Ешрефоглу за изучаване на турски език в училищата, тъй като според него над 50 % от Шумен бил турски, областното и общинското ръководство на ПП ГЕРБ в Шумен се дистанцира от позицията на своя активист. Ешрефоглу е син на козлевския кмет Ешреф Реджеб и съпруг на зам. областната управителка на Шумен Ширин Вели. Според жители на Вълнари, Кемал Ешрефоглу е и председател на местната организация на ГЕРБ. Баща му пък е лидер на общинската структура на управляващата партия в Никола Козлево.     

„Тъй като над 50 % от Шумен е турски, всички училища трябва да се обучават на турски език“ – този пост на Кемал Ешрефоглу във Фейсбук предизвика огромно обществено недоволство и буквално за часове „взриви“ социалните мрежи.  Провокативният пост, който в оригинал е написан на турски език, се появи в профила на Ешрефоглу във вторник и за кратко време събра и одобрение, и жестоки критики.  След многобройните гневни коментари на граждани, вчера профилът на Кемал Ешрефоглу във Фейсбук беше закрит.  Изчезна и профилът на жена му.

Междувременно позицията на Ешрефоглу предизвика остра предизвика реакция и сред политиците. „Казаното от Ешрефоглу граничи с национално предателство“, написа във Фейсбук депутатът от ВМРО Деан Станчев, коалиционен партньор на управляващите.  А координаторът на ДСБ Васил Тодоров определи поста на Ешрефоглу като възмутителен и призова ГЕРБ веднага да дадат обяснение за поведението на своите членове.

Публикацията по темата в независимия сайт Радиан.бг вече има близо 20 000 четения за по-малко от денонощие. Стотици са коментарите в социалните мрежи.

Ето какво се казва в изпратената до медиите декларация на ПП ГЕРБ по този повод:

„Във връзка с изразеното в личния профил на Кемал Ешреф в социалната мрежа Facebook мнение за това какъв език трябва да се изучава в училище, и по повод широката обществена реакция заявяваме, че държавната политика в сферата на образованието е ясно регламентирана в Закона за предучилищното и училищно образование.

В чл. 13. ал. 1. е посочено, че: Официалният език в системата на предучилищното и училищното образование е българският.

Ние години наред защитаваме и прилагаме тази държавна политика и поради това се разграничаваме от становището на Кемал Ешреф. Едновременно с това отказваме да ни бъде вменявана политическа отговорност за това кой какви мнения споделя в социалните мрежи през свободното си време. ОБЛАСТНО И ОБЩИНСКО РЪКОВОДСТВО НА ПП ГЕРБ – ШУМЕН“

Изпратихме до пресцентъра на ГЕРБ въпрос: Вярно ли е, че Кемал Ешрефоглу е председател на ГЕРБ във Вълнари? И ако е вярно, в какво качество той изразява мнение по какъвто и да е въпрос? /Независимо дали е в работно или в свободно време/. До този момент не сме получили отговор.

Припомняме, че в края на септември председателят на парламента Цвета Караянчева направи скандално изказване пред партийния актив в Лом, като призова „протестиращите срещу лошия Бойко да не ползват метрото, а да ходят пеша“. След като изявлението й предизвика остри реакции и сериозни критики, Караянчева се опита да обясни пред журналисти, че има разлика в говоренето в качеството й на председател на парламента и това като член на ГЕРБ, освен това изказването било направено в извънработно време.

Сега и организацията в Шумен отказва да поеме отговорност за това „кой какви мнения споделя в социалните мрежи през свободното си време“.

В този дух очакваме предизборната кампания на ГЕРБ да се води само в работното време на кандидатите, членовете и симпатизантите, и освен това някой от партията официално да обявява кой от чие име говори.

Дияна Желязкова

Коментари

коментар

4 КОМЕНТАРИ

  1. ГЕРБ създадоха ДАНС, но не си вършат работата. Утре може турска автономия да поиска Ешрефоглу. Вижте колко агресивно се изкупуват имоти в центъра на Шумен от хора на Делиормана. Някои от кафенетата вече се легитимират чрез турската реч. За другите особености на езиковото социално общуване в Шумен няма да говорим…

  2. А кой и защо назначи снахата на Ешреф в областната управа? За да призовава за турски училища? Тя е държавен служител! ГЕРБ показа политическа неграмотност и управленска наглост.

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име