Проф. Костадин Ангелов

Да се ограничи пътуването до oбластите Благоевград и Търговище, където ситуацията остава сериозна, призова министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на пресконференцията на Националния оперативен щаб.

Заболеваемостта в двете области е над 120 човека на 100 000 души население. Препоръките на щаба са да се въведат регионални мерки. На национално ниво обаче затягане на мерките не е необходимо.

Кметът на община Търговище Дарин Димитров вече е издал заповед да бъдат спрени посещенията в пенсионерските клубове.

Изчаква се и становището на Регионалната здравна инспекция за преминаването на общинските училища към обучение в електронна среда.

Заради увеличения брой на случаите през последните дни, област Търговище попада в т.нар. „червена зона“. Това означава, че заразените с коронавирус в последните 14 дни са над 120 на 100000 души население.

Кметът Дарин Димитров апелира гражданите да ограничат контактите си за период от поне 10 дни, да не се посещават увеселителни заведения и мероприятия на закрито.

Контролът на разпоредените мерки ще се осъществява от кметовете на кметства, кметските наместници, контрольорите на Общината, съвместно с органите на Министерство на вътрешните работи, Регионалната здравна инспекция и Областната дирекция по безопасност на храните.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име