Роман Федчук свири за шуменци

Апокалиптичен страх отново скова света. Необичайно, непознато, жестоко. Новините от здравния фронт сеят паника и с право  опозиционната медицина се съмнява в манипулация с наредбите за официалната изолация. В този объркан пандемичен живот както никога сетивата ни жадуват за нещо стойностно и красиво, което само изкуството може да ни даде. След време медици, психолози, социолози ще напишат трактати по темата и ще станат професори, а истината ще я знаят само истинските почитатели на музикалната класика. Те бяха малко на последния концерт на шуменската Симфониета, но дисциплинирани – с маски в името на високото изкуство.  Той беше последен преди извънредните мерки, които спират масовите културни изяви до края на ноември.

Гостува проф. Роман Федчук от Украйна – виртуоз на цигулката от световна класа, победител в международни конкурси, солист на оркестри в Москва, Сицилия, Мюнхен, Нидерландия, Молдова, Загреб, както и на авторитетни формации в Англия, Франция, Германия, Япония… От 1994 г. живее в Прага и основава международния ансамбъл за солисти „Concertino“. Роман Федчук е професор в Държавната консерватория в Пилзен, Чехия.

Той свири на цигулка – ювелирен шедьовър, изработен от Андреа Гуарнери – един от най-добрите европейски майстори. Тя е уникат, изработена през 1673 г., една от малкото запазени в добро състояние в света. За България това е може би единственият с такава историческа стойност инструмент.

У нас проф. Федчук  гостува за втори път и с първи концерт в Шумен. Ден по-рано свири във Варна пак под диригентството на Станислав Ушев. Собственик на цигулката е неговият брат, който също е цигулар и колекционира такива инструменти. Самият Николо Паганини е свирил на цигулка Гуарнери.  Днес цената й достига до 15 милиона евро. А как само звучи! Цигулката на Паганини, изработена от Гуарнери, се съхранява в сейф в кметството на Генуа – родния му град. След неговата смърт през 1840 г. е наречена „Вдовицата на Паганини“.

Много специален беше този концерт в Шумен. Когато изкуството се бори да оцелее в пандемията, от мрачната действителност възкръсва музиката на „дяволският цигулар“, свирил за предизвикателство дори на една струна. Благодарение на него се развива италианската цигулкова школа. Паганини остава един от най-големите виртуози на XIX век. За него Ференц лист казва: „Никога няма да има на света втори Паганини“.

За начало Симфониета-Шумен изпълни симфонична картина по мюзикъла на Гершуин „Порги и Бес. С много настроение на пулта излезе диригентът Станислав Ушев. А ние си припомнихме онова „Лятно време“ от известната опера, станало хит за джазмените.

След него на сцената излезе проф. Роман Федчук за Концерт за цигулка и оркестър №4, който по програма е обявен за първо изпълнение в България.  Веднага разпознахме втората част „Allegro flebile ion sentiment“, станала популярна с биографичния филм за Паганини. Много сантимент и болка има от несбъдната любов на учителя по музика с неговата ученичка. Паганини там беше Дейвид Гарет.

Аплодисменти за оркестъра и гостите

Няма как в програмата да не бъде Дворджак. Роман Федчук изпълни мазурка за цигулка и оркестър. Цигуларят е основател на квартета „Ludvig Piano Quartet“, с който е записан компактдиск на пиано квартетите на Брамс и Дворджак през 2003 г. Популярната мазурка ни завърна към славянското звучене.

Чухме „Музикален сувенир“ от Виктор Полторацки.  За финал Роман Федчук изпълни с оркестъра песента „If I were a rich man“ /“Ех, да бях богат мъж“/ от мюзикъла „Цигулар на покрива“ от Джери Бок, любима и на българските музиканти, в чийто ритъм дори диригентът направи няколко танцови стъпки.

След продължителните аплодисменти украинският виртуоз ни изсвири на бис част от соната от Йожен Изаи – прочут белгийски цигулар.

След концерта Станислав Ушев каза: „Изпълнението на Концерт за цигулка и оркестър №4 от Паганини беше замислено за Шумен като първо в България. Вчера имахме концерт във Варна с Роман Федчук със същата програма. Но това ще се забрави, защото остава първоначалната обява за Шумен. По-важното е, че тази вечер имахме един от най-прекрасните солисти-цигулари, който може да се намери в Европа и в света въобще. Аз съм му благодарен, че се съгласи да свири с шуменската филхармония. За нас е чест да сме на една сцена! С него се познаваме от миналата година благодарение на артистичния агент Теодора Димитрова, която организира музикални фестивали във Варна. Там г-н Федчук гостува за втори път. Идването му беше много специално за Шумен. Оттук продължава за други държави. Ако не обявят пандемия и спрат концертите…“

С маски свириха и някои от музикантите. Снимки Валентина Минчева

Е, на другия ден дойдоха рестриктивните мерки в Шумен. Концертите на Симфониета-Шумен спират дори за публиката с маски. Гастролът на украинския цигулар е бил може би последният ни шанс за музикална класика от най-високо ниво до края на годината. Трима музиканти на струнни инструменти свириха с маски. За музикантите на духови инструменти обаче това е невъзможно. Диригентът е разпоредил всеки да вземе съответните превантивни мерки според ситуацията.

Оттук нататък прогнозите са за онлайн музициране. Математическото моделиране на инфекциозните болести е хит, но визионерите ще се провалят, ако кажат кога отново ще се радваме на живата музика.

Ще припомним един уникален факт за музикалната публика на Шумен. В понеделник Минчо Минчев ни свири със своята цигулка „Страдивариус“ от 1716 г., а в четвъртък Роман Федчук ни плени със своя инструмент „Гуарнери“ от 1673 г. Това е явление дори за изисканата софийска публика. Исторически факт от новата културна история, за който обаче трябват ревностни последователи и млада публика.

Валентина МИНЧЕВА

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име