Акушерката Соня Ангелова с новородения Захари. Снимка Личен архив

Вече 70 години у нас 21 януари е Ден на родилната помощ. Това е професионалният празник на акушерките и лекарите акушер-гинеколози. За първи път те няма да спазят ритуала в АГ-отделенията заради пандемията.

В многопрофилната болница в Шумен се намира единственото АГ-отделение на областта, в което работят 12 лекари и 24 акушерки, от които 1 старша акушерка, 3 анестезиологични акушерки, 3 операционни акушерки и 17 редови.  То е с 35 легла. От тях в сектор „родилен“ са 15 легла, в сектор „Гинекология“ – 7, в сектор „Патологична бременност“ – 13. Двама от лекарите се готвят да защитят специалността акушерство и гинекология.

През 2020 г. са се родили  884 бебета – с 92 по-малко от предходната година. Има 10 двойки близнаци, 74 недоносени бебета, мъртвородените са 5, а ин витро заченатите също толкова.

От началото на 2021 г. в шуменското АГ-отделение новородените са 57, от които 33 момичета. Сред щастливите родители са Мариана Караусева от Момчилград и Христо Христов от село Зайчино ореше, община Нови пазар. Те се запознали в интернет и щастливият край на любовта им е синът им Захари, роден със секцио. Той тежи 3850 г, дълъг е 53 см. Майката е на 41 години, дипломирана акушерка в Медицинския колеж в Хасково, по-късно работи като медицинска сестра в Кърджали. Оперативното раждане е осъществено от екип в състав: д-р Емилия Здравкова, д-р Стилиян Маджаров и акушерката Соня Ангелова, която е обработила пъпчето. Тя е от 23 години в родилното отделение и заедно с колегите си посреща първия плач на новородените. Родителите на малкия Захари благодарят на екипа и го поздравяват с професионалния празник.

През 2020 г. АГ-отделението няма нови придобивки и дарения. Специалистите се нуждаят от хирургичен инструментариум, стационарна операционна лампа и лапароскопска апаратура. Всеки жест на финансова подкрепа е от полза за АГ-специалистите и жените, които разчитат на тях, за да станат майки.

От началото на 2021 г. са регистрирани три новородени бебета с ковид вирус. Две от майките са носители на вируса, а едната е била активно болна.

На днешния ден всяка майка ще се сети за имената на акушерките и гинеколозите, които са й помогнали да стане родител. Празникът ще бъде нестандартен за професионалистите, но винаги има начин те да бъдат поздравени и да напомним на управляващите, че възнагражденията им все още са далеч от европейските стандарти.

Валентина МИНЧЕВА

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име