Д-р Стоян Тодоров

Задава се по-тежък и по-опасен щам на Ковид 19, предупреждава д-р Стоян Тодоров, началник на Първо вътрешно отделение в МБАЛ – Шумен.  Медикът вече близо година лекува пациенти с коронавирус и усложнения, и има преки наблюдения върху преминалите няколко щама на заразата.  Затова го потърсихме за професионално мнение как действа новият щам и за какво трябва да внимаваме.        

„Характеристиката на този щам Ковид 19 е по-различна от наблюдаваните досега. Новият щам предизвиква много бързо възпаление на белите дробове, прави тежки, огромни двустранни пневмонии и много трудно се повлиява, въпреки прилаганото противовирусно лечение и лечението с плазма“, заяви д-р Тодоров. Заради тежкото протичане на заболяването той е изключително разтревожен от увеличаващия се брой болни през последните дни.

„Наблюдава се трайно повишена заболеваемост и повишен прием на болни с пневмонии и със съпътстващи усложнения. През последните два-три дни в болницата постъпват по около 15 човека дневно в такова състояние“, каза шефът на Първо вътрешно и прогнозира, че скоро болницата отново ще бъде запълнена докрай с пациенти с коронавирус.

Затова д-р Тодоров призовава шуменци: Спазвайте противоепидемичните мерки, защото този щам изобщо не е безобиден! При симптоми веднага трябва да се ходи на лекар и да се започва лечение, посочва д-р Тодоров и предупреждава: Колкото по-бързо се вземат мерки, толкова по-големи са шансовете за излекуване!

Лечението на новите болни в отделението е тежко и дълго, отнема поне 15-20 дни, казва д-р Тодоров. Болницата разполага с всички необходими медикаменти, но този щам е характерен с бързо и рязко навлизане в тялото, което води до усложнения и изненадващи сривове в състоянието на болните, предупреждава шефът на Първо вътрешно. И не крие, че той и колегите му вече са на ръба на силите си.

Екипът от лекари, сестри и санитари се грижи за десетки пациенти в тежко състояние, за които са необходими много манипулации. Болните в отделението вече са 73 души, а медицинският персонал работи без почивка от месеци.

Част от екипа на Първо вътрешно отделение

В момента екипът е и в намален състав заради заболяване на един от най-опитните медици.  „От 5 месеца сме на като на фронта, нямаме достатъчно хора, за да си осигурим почивка, всеки ден сме в отделението. След това и вкъщи се изолираш, за да пазиш близките си, и умората се трупа“, коментира д-р Стоян Тодоров.

Затова се чуди на хората, които продължават да подценяват заразата. „Този щам изобщо не е безобиден, има и последствия – започнаха да се увеличават инфарктите, случаите на засягане на черен дроб и на бъбреци. Има и случаи на повторно боледуване на хора, които вече са прекарали Ковид. Затова се пазете, ние не сме богове да спасим всеки пациент, въпреки че се стараем и даваме всичко от себе си!“, призовава д-р Тодоров.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име