Областният управител на Шумен Стефан Желев в качеството си на председател на Асоциацията по ВиК има правомощия да свика заседание на Асоциацията и да се вземе решение за намаляване на цената на водата за времето, през което водата от ВиК-мрежата не се препоръчва от РЗИ за пиене и готвене. Това се посочва в писмо до областния управител, изпратено от общинския съветник от ДСБ Васил Тодоров.   

Тодоров напомня, че водата от яз. „Тича“ остава мътна и негодна за пиене вече месец и това е доказано от контролните проби на РЗИ.

Васил Тодоров, ДСБ

Заради некачествената вода, в края на януари общинският съветник внесе сигнал до председателя на КЕВР Иван Иванов и попита с колко ще бъде намалена цената на водата, след като тя е негодна за консумация.  От последвалата писмена комуникация между различни институции става ясно, че КЕВР прехвърля въпроса към шефа на ВиК-Шумен Жанета Панайотова. Тя от своя страна обяснява, че водата от язовир „Тича“ наистина е мътна и не отговаря на изискванията за качествата на питейната вода, заложени в Наредба 9. Според Панайотова обаче това не е основание да се намали цената на водата за шуменци.

Шефката на ВиК твърди, че водният оператор си е свършил работата – незабавно са уведомили РЗИ за повишената мътност на водата и са повишили дозата на обеззаразящите вещества. Увеличени са и вземаните проби от ВиК-мрежата и от яз. Тича. „В утвърдената от КЕВР цена на водата няма заложен елемент разходи на ВиК оператора, неизвършването на които може да бъде основание за намаляване на цената. Нещо повече, увеличаването на мътността на водата в конкретния случай води до увеличаване на разходите за обеззаразяване. Поради това не е налице нито нормативно, нито разходо-обусловано основание за намаляване на цената на водата“, пише Жанета Панайотова в отговора си до КЕВР и до Васил Тодоров.

Странно е как шефката на ВиК не забелязва основния дефект на водата – фактът, че тя не е годна за консумация. Но Панайотова е заинтересована страна и за нея, като управител на ВиК, е важно шуменци да продължат да плащат по 3,40 лв. за кубик вода, независимо дали тя става или не става за пиене. А областният управител може да свика заседание на Асоциацията по ВиК и да защити интересите на гражданите, намалявайки цената на водата. Макар че едва ли ще го направи…

Иначе Васил Тодоров завършва писмото си до Стефан Желев с настояване за спешен отговор: Кога ще бъде намалена цената на водата и с колко?!

Сега очакваме становището на областния управител по казуса. Без особени надежди.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име