Веселин Пенчев, председател на БСП - Шумен

Това е поредният бюджет, който остава глух за исканията на шуменци – така лидерът на БСП Веселин Пенчев определи проекта за бюджет на община Шумен, предложен от кметската администрация. Групата общински съветници от БСП няма да подкрепи бюджета за 2021г. на утрешната сесия, заяви Пенчев.

Лидерът на левицата посочи, че предложенията на тяхната група за поредна година са отхвърлени от администрацията на кмета Христов. „Тази година обаче зад предложенията стоят подписите на стотици граждани на община Шумен и отхвърляйки ги, кметът и партията му отхвърлят не предложенията на БСП, а проблемите на съграждани ни“, коментира Веселин Пенчев.

Афишираният от кметската администрация ръст на бюджета всъщност е заслуга на увеличените държавни средства за заплати в някои сфери. За поредна година обаче делът на местните приходи намалява, а това е симптом за лошо управление на общината, заяви председателят на БСП.

Според него финансовото състояние на община Шумен е притеснително и тревожно. „Ако погледнем капиталовата програма на община Шумен, ще видим, че 70% от парите са преписани от предни години, заложени, но неусвоени средства. Това буди сериозна тревога за финансовото състояние на общината – защо, ако парите ги има и е заложено за какво ще се харчат, това не се е случва? За нас обяснението е едно – парите просто ги няма! Иначе няма никаква логика в това да записваш 5 години поред, че ще изхарчиш пари за нещо, а да не го правиш“, коментира Пенчев.

Той е изключително разтревожен и от обявеното от кмета намерение за теглене на огромен заем. „Недопустимо е да искаш да теглиш 15 милиона заем, без да казваш за какво ще ги използваш и без да проведеш широк публичен дебат с участието на граждани и експерти“, категоричен е Веселин Пенчев.

Голям недостатък на бюджета според него е и липсата на средства за здравеопазването. „Общината нехае и по темата здравеопазване. Когато всички шуменци виждат, че болницата ни изнемогва по отношение на кадри, апаратура и легловата база, да отхвърлиш с лека ръка предложеното от нас финансиране на болница с 1 млн. лева за възстановяване на белодробното отделение, е меко казано безотговорно. Всичко това на фона на поредния започващ натиск върху шуменската болница, породен от новия ръст на заболели“, изтъкна Веселин Пенчев.

Този бюджет не помага, а обрича Шумен и шуменци на задълбочаване на проблемите в здравеопазване, екология и чистота, благоустрояване, категоричен е лидерът на левицата. Каква полза от милионите в мабащни обекти, които стоят затворени, когато всяка вечер хиляди шуменци газят в калта, прибирайки се към дома си по неосветените улици на града ни?, пита риторично Пенчев.

И заяви, че БСП ще подкрепи бюджета едва когато той е изготвен с грижа за проблемите на гражданите на община Шумен. За поредна година обаче това не се случва, коментира лидерът на левицата.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име