22-годишна самотна майка от Търговище, студентка в специалност Английска филология в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“, се нуждае от подкрепа, за да завърши висшето си образование. На младата жена са необходими 1 500 лева, за да се платят оставащите 5 семестъра до края на обучението й, съобщиха от асоциация НАЯ, авторитетна и популярна организация, която работи с жертви на домашно насилие.

От неправителственото сдружение разказват историята на 22-годишната Мирослава /името на младата жена е променено/. „Тя е самотна майка, учи и работи, за да издържа себе си и детето си. Мирослава е амбициозна и упорита, и досега успяваше да се справи с разходите. Но само силен характер не е достатъчен. Тя няма да успее да завърши висшето си образование без подкрепа“, казва заместник-председателят на асоциация НАЯ Нина Николова.

Мирослава напуска училище в 11-ти клас, когато се запознава с партньора си и забременява. Семейният живот обаче й носи много болка. „Тя системно е унижавана и малтретирана. Живее в крайна нищета, защото мъжът й прибира всички пари от майчинството, за да залага на хазартни игри. Въпреки трудното си положение и изправена пред неизвестността, Мирослава намира сили да напусне тази „отровна” връзка и заедно с детето си се подслонява при своите родители“, обясняват от асоциация НАЯ.

Неправителствената организация помага на Мирослава с консултации с психолог и социален работник от една година. „С много усилия младата майка започна да изгражда живота си отначало, върна се в училище и успя да завърши средното си образование. С дипломата от гимназията обаче беше трудно да намери работа, с която да издържа себе си и детето си. Получаваше минимална заплата, а по време на Ковид кризата остана без работа и без никакви доходи“, коментира с огорчение Нина Николова.

Въпреки че нямала достатъчно средства, за да плаща за частни уроци, Мирослава залегнала здраво над учебниците и сама се подготвила за изпита по английски език. Получила добра оценка и вече е второкурсничка в Шуменския университет. „Успяхме да платим първите й три семестъра, но на Мирослава са й необходими още 1 500 лева, за да се платят петте семестъра до края на обучението й“, посочват от асоциация НАЯ и призовават всички състрадетелни хора да помогнат на борбената млада жена.

След апела на Асоциацията е дошъл и един прекрасен дарителски жест – младата художничка Кремена Григорова, която също е завършила Шуменския университет, обявява на търг една от своите картини, като парите от продажбата са предназначени за самотната майка. Картината „Лъв“ е с начална цена 300 лв., колкото струва един семестър на Мирослава.

Картината Лъв се продава на търг, за да се плати поне един семестър на Мирослава

„Вашата подкрепа ще даде шанс на младата жена да си намери хубава работа и заедно с детето си да гради бъдещето си!“, апелират от фондация НАЯ. Неправителственото сдружение е организирало дарителска кампания за Мирослава в Платформата: https://platformata.bg/bg/kauzi/1084:samotna-majka-taksi-obrazovanie/details/campaign.html, където всеки, който иска да помогне, може да направи дарение за самотната майка.

Коментари

коментар

1 Коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име