Корнелия Нинова

БСП ще върне мандата за съставяне на правителство, реши националният съвет на БСП на заседание днес, съобщиха от левицата. Решението е взето със 108 гласа „за“ и 5 въздържали се.

Президентът ще връчи мандата на БСП на 5 май, а социалистите ще го върнат веднага. Това означава, че и последният, трети мандат за съставяне на правителство ще бъде неуспешен и вървим към нови избори. Вероятните дати са 11 или 18 юли.

Държавният глава Румен Радев трябва да назначи служебно правителство, да разпусне Народното събрание и да насрочи нови парламентарни избори. Това означава, че сегашният 45-ти парламент вероятно ще заседава само още два пъти.

След заседанието лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че правителство на социалистите, дори и временно, е невъзможно, тъй като новите партии в парламента отхвърлят взаимодействие с БСП, а левицата няма да приеме подкрепа от ГЕРБ и ДПС. Затова на заседанието е взето решение веднага да се върне мандатът, макар че на пленума са били обсъждани варианти и за партийно, и за експертно правителство. Нинова обяви, че решението на БСП е шанс президентът Румен Радев да поеме управлението на страната със служебен кабинет. Според нея всеки изгубен ден в опити за правителство в този парламент означава, че Бойко Борисов и моделът му продължават да са на власт. Нинова заяви още, че отговорността за новите избори е на новите партии в парламента, на които хората възложили надежди, които били пропилени.

Така на 5 май БСП ще вземе и веднага ще върне мандата на президента, както това направи по-рано и Има такъв народ.

Следващите избори ще се организират от нова Централна избирателна комисия, която трябва да бъде назначена до 14 май. На предсрочните избори ще се гласува само с машини в секциите с над 300 избиратели.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име