Млад мъж от Шумен се нуждае от помощ за животоспасяващо лечение.  33-годишният Живко Иванов е болен от прогресивна мускулна дистрофия тип „Дюшен“, но въпреки че е затворен между стените на дома си, той не е спрял да мечтае, да се самообразова и да пее.

Има своя философия за живота, вярва в Бог и в способностите си. Живко пее рап, сам пише текстовете на песните си. Завършил е висше образование със специалност Психология, доколкото може дистанционно е помагал и на майка си в малкото им магазинче.

Доскоро се е придвижвал вкъщи с мечешко ходене, а навън с инвалидна количка и придружител, но от няколко месеца здравословното му състояние рязко се е влошило, казаха негови близки. Започнал е да се схваща, което му се отразява зле на дишането и на сърцето. Все по-често пада, а мускулите му за няколко месеца рязко губят своята функция.

Мускулната дистрофия не се лекува, но има терапии, чрез които да се забави нейната прогресия и дори да се спре, и именно това е надеждата на Живко.  До момента състоянието му за неговите години е много по-добро от всички, доживели неговата възраст, което се постига с електростимулации, лечебна физкултура и рехабилитация.

Поддържащата терапия е единственото, което може да се направи за Живко в България. Затова той и родителите му са решени да опитат нова терапия чрез преливане на стволови клетки. Това лечение наваксва мъртвите мускулни клетки и на мястото им идват нови живи клетки, които да подпомагат движението.

Средствата за един курс с няколко терапии са непосилни за семейството. За изследвания и лечение, в зависимост от състоянието на Живко, са необходими около 30 000 долара. Процедурите се правят най-близко в клиника в Турция, в Центъра за регенеративна медицина и стволови клетки.

Всеки, който иска да се включи в благотворителната кампания за набиране на средства за Живко, може да го направи на следната банкова сметка:

Банка ДСК:

IBAN:   BG14STSA93000022989517

BIC: STSABGSF

Живко Ивелинов Иванов

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име