Посещението на европейският главен прокурор Лаура Кьовеши в София е знаково, не само защото това е първата чуждестранна визита на Кьовеши след встъпването й в длъжност. То е знаково и заради факта, че България е на последно място по успеваемост в излъчването на европейски прокурори, което е оценка за цялата ни система. Така адвокат Николай Христов, водач на листата на Демократична България в Шумен, коментира двудневното посещение на Лаура Кьовеши и очакванията, което то поражда сред гражданите.

„Ние успяхме да излъчим само 4 от общо 10 прокурори, т.е. имаме само 25 % „успеваемост“. Затова Кьовеши на няколко пъти се опита да обясни на ВСС какво иска и как трябва да бъдат подбрани тези европейски прокурори, но те се „правят на луди“, както казваше Гешев в един разговор, защото те са неспособни да излъчат качествени прокурори, различни от „гешевчета“, коментира адвокат Христов.

От друга страна България е от най-проблемните страни по отношение на злоупотребите с европейски средства, така че това също е мотив за посещението на Кьовеши, смята адв. Христов. Според него обаче, основната задача на европейския главен прокурор е да настоява за излъчването на още български европрокурори и да се уточнят с българските власти на чия подчиненост ще работят тези прокурори.

Във връзка с протестите срещу Гешев и обществените настроения, че Кьовеши ще разчисти корупцията и едва ли не ще уволни главния прокурор, адвокат Христов подчерта, че не трябва да имаме нереалистични очаквания към Лаура Кьовеши, защото правомощията на европейската прокуратура са ограничени. „Европейската прокуратура се занимава със злоупотреби с европейски средства, ДДС-измами и трансгранични престъпления, което за България покрива доста от престъпното „ветрило“, но въпросът с корупцията стои доста деликатно. Защото корупция има не само във връзка с европейски средства и данъчни измами,“ посочи адв. Христов.

Той смята, че Кьовеши ще демонстрира дипломатичност и не трябва да очакваме от нея „да раздава шамари“, защото тя е длъжна да работи в сътрудничество с нашите съдебни власти, включително с Гешев. „Гешев ще трябва ние сами да си го уволним и това минава през смяна на ВСС чрез предсрочно прекратяване на мандата, защото и те са отговорни за провала на европейските ни прокурори. Фактът, че не можаха да излъчат 10 читави прокурори говори за качеството на тяхната работа. Подборът, който се случава там, е толкова отрицателен, че няма накъде повече. Иначе ние със сигурност имаме добри и качествени прокурори, но там не се пускат читавите“, подчерта адвокат Христов.

Николай Христов е магистър по право от Софийския университет и вече 10 години работи като адвокат в София, където има самостоятелна кантора. Образован и успешно реализиран десен човек, който се възприема повече като експерт, отколкото като политик. Като основна задача в новия парламент той определя промяната в съдебната система и преструктурирането на целия модел на прокуратурата и съдебната власт. Освен това е категоричен привърженик на свободния пазар и смята, че цялата администрация се нуждае от оптимизация, така че да се намалят както броя на чиновниците, така и ненужните регулации, което ще бъде и пряка форма на борба с корупцията.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име