Директорката Илка Карева /в дъното/ на среща с протестиращите майки

Пенсионирането на една обичана начална учителка разбуни духовете в шуменското Трето ОУ „Димитър Благоев“ и е на път да се превърне в истинска драма за 25 деца, които по лошо стечение на обстоятелствата се оказаха заложници на решението на директорката Илка Карева на всяка цена да изпрати в пенсия класната на Втори „в“.

В края на тази учебна година родителите на второкласниците бяха сюрпризирани с неприятната новина, че учителката на децата им Донка Колева ще бъде пенсионирана и от септември малчуганите ще имат нова класна. Смяната на харесваната от всички преподавателка предизвика основателен гняв сред родителите, които се притесняват, че заради стреса децата им ще изостанат в обучението си. Още повече, че тъкмо тези деца имаха лошия шанс да започнат първи клас заедно с пандемията и вече две години редуват присъствено с онлайн обучение.

„Децата ни и без това бяха объркани, и имаха достатъчно трудности с онлайн обучението. В тази сложна обстановка те се справиха единствено благодарение на класната си Донка Колева, която е изключително опитен педагог и блестящ професионалист. Ако сега им сменят учителката, това ще бъде истински стрес за тези малки деца и те ще дръпнат назад„, категорични са майките на второкласниците. В четвъртък 10 родители излязоха от работа, за да се срещнат с директорката на училището Илка Карева и да се опитат да я убедят да не сменя класната на децата им.

Майките обясниха ясно и категорично, че са записали децата си в този клас именно заради учителката Донка Колева и че вероятно щяха да изберат друго училище, ако са били предупредени за нейната смяна по средата на випуска. „Когато си записва детето в първи клас, всеки родител търси най-добрите учители. Ние избрахме този клас заради г-жа Колева, но никой не ни предупреди, че след две години тя ще бъде пенсионирана. Децата са прекалено малки, за да ги подлагате на такъв стрес“, обърнаха се майките към училищната директорка. И поставиха основателното искане учителката Донка Колева да бъде оставена на работа още две години, докато децата им завършат четвърти клас.

10 майки излязоха от работа, за да се срещнат с директорката в опит да защитят децата си

Всъщност, това беше втората среща на родителите с директорката на Трето ОУ Илка Карева. Преди това те вече бяха провели един безрезултатен разговор с нея, още когато научили за предстоящото пенсиониране на учителката. „Идвахме вече на един разговор, искахме да я убедим да се съобрази с нашето мнение, защото целият клас се е подписал под искането за оставянето на нашата учителка. Но още тогава директорката отказа, заяви, че това няма как да стане, защото си имало законови изисквания. Обясни ни, че учителката още преди две години била придобила право на пенсия и има решение да я пенсионират“, разказаха майките.

След първата среща те написали жалба, подкрепена с подписите на всички 25 родители, до кмета на Шумен Любомир Христов, до зам. кмета по образование Найден Косев и до РУО. Майките все още чакат отговор на писмата си, но на срещата в четвъртък директорката Карева даде да се разбере, че от жалбите няма да има никаква полза.

Карева още повече ядоса родителите с настоятелното повтаряне, че учителката на децата им е придобила право на пенсия още през 2018 г. „Нашите деца започнаха училище през 2019 г. Щом директорката е знаела, че ще има смяна на преподавателя, трябваше да ни предупреди още в началото и всеки родител щеше да си направи сметката дали да запише детето си тук или да търси друго училище“, възмущават се майките. И са категорични – повечето деца нямаше да бъдат записани в това училище, ако родителите знаеха, че предстои смяна на класната Донка Колева.

Въпреки изложените основателни мотиви на майките и протестите на целия клас, директорката Карева изглеждаше твърдо решена да пенсионира учителката. Напразно майките една след друга обясняваха колко много децата им обичат своята класна и с какво желание ходят на училище заради нея. Също толкова безрезултатно родителите посочваха, че за такива малки деца ще бъде стрес да им сменят учителя по средата на началния курс.

Директорката Карева неоклонно повтаряше: Има решение за пенсионирането на Колева, друг човек с опит ще поеме класа, а това за децата няма да е никакъв стрес! Когато изчерпа тези обяснения, Карева прибягна до още един мотив – че пенсионирането на учителката щяло да освободи място за млад човек, а майките трябвало да я разберат, защото те също били млади специалисти и виждали, че всеки трябва да почне отнякъде.

Това последно обяснение Илка Карева трябваше да си го спести. Защото е нелогично, меко казано, един почти пожизнен директор да призовава за „път за младите“. Справка в сайта на училището показва, че самата Карева е на директорския пост от далечната 1996 г., т.е. вече 25 години е бетонирана на началническо място в Трето основно училище. А от такава позиция човек не може да оправдава смяната на учители „с цел да освободим място за младите“.

В край сметка срещата с майките приключи с неясното обещание на директорката „да си помисли“. От всичките й изявления обаче си личеше, че отговорът по-скоро ще е „не“. Защо една училищна директорка настройва срещу себе си цял клас и пренебрегва исканията на родителите да вземе решение за доброто на децата им – това е въпрос без ясни отговори засега. Може да се предполага, че Карева или е притисната да назначи нов човек в училището, или е решена на всяка цена да пенсионира Донка Колева заради някакъв личен конфликт и разчистване на сметки. В противен случай няма как да се обясни поведението й при създаденото обществено недоволство и напрежение. Да не говорим за експеримента с 25 деца, които наистина могат да „дръпнат назад“, както се притесняват родителите им

А майките всъщност искат само това – децата им да получат добро образование. И понеже са убедени в качествата на досегашната учителка, настояват тя да си завърши випуска.  „Тази учителка ги научи на всичко, тя е отдадена на 100 процента за тези деца! И лично за моето дете ви уверявам, че смяната на учителите няма да се отрази добре“, заяви майка на момиченце от втори „в“ клас.  „В тази възраст до 4-ти клас децата са много крехки, ще им бъде трудно да свикнат с нов учител и ще изостанат, не защото новият преподавател ще бъде лош, а просто заради стреса. Дори възрастните при смяна на работното място са притеснени, а какво остава за малки деца“, посочи майка на друг второкласник. Директорката Карева обаче определи като „крайни изявления“ притесненията на родителите, че децата им ще бъдат подложени на стрес. „Чак на такъв стрес не приемам, че ще бъдат подложени“, отсече директорката. И допълни, че работи в училище вече 40 години и „знае как се стресират деца, а тези второкласници нямат да бъдат стресирани“, според нея.

Директроката се прибира в кабинета си след срещата с майките, а разговорите продължиха и в коридора

Именно тези изявления накараха майките да се съмняват, че директорката ще преосмисли решението си. „Търпим всичко – и униформите с тениски от 4 лв., които ние купуваме на тройна цена, и закуските, които никой не яде, и спортното игрище, което не е мръднало от 20 години – падаш и се чупиш на него. Но сега не искаме да търпим това, което става, защото е за сметка на нашите деца“, категорични бяха майките след срещата. И дори започнаха да се питат къде ще местят децата си, ако им сменят учителката.

В конкретния случай всичко е в ръцете на директорката, обясниха експерти от системата на МОН, които потърсихме за коментар. Експертите подчертаха, че от решението на директорката зависи дали ще пенсионира учителката Донка Колева или ще я остави на работа. И в единия, и в другия случай няма нарушение на нормативната уредба. Колева може да бъде оставена на работа още две години, въпреки че е придобила право на пенсия, и това няма да бъде нарушение на правилника, категорични са експертите от МОН. И отново подчертаха, че решението зависи само от директорката на училището.

Междувременно вчера родителите сезираха Министерството на образованието по случая и поискаха съдействие. Писмото им е подкрепено с подписите на родителите на всички 25 второкласници.

Продължаваме да следим случая

Дияна Желязкова

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име