Цветан Цветанов представи в Шумен листата на Републиканци за България

Горд съм, че в Шумен имаме една изключително добра листа от работещи, знаещи и можещи хора. Така лидерът на Републиканци за България Цветан Цветанов представи пред журналисти кандидат-депутатите на партията в Шуменска област. Начело на листата е Стоян Шайков, със собствен бизнес в Смядово, следват Радко Железов, Дария Ганчева, Стоян Стоянов, Атанас Димитров, Митко Митков и Билял Руфи.

Тук партията се готви за изборите с голяма отговорност, подчерта Цветанов, който е на посещение в Шуменско от вчера. Сега кампанията е различна и посланията ни трябва да са различни, каза лидерът на Републиканците и обясни: Вече не трябва да се занимаваме само с противопоставяне и агресия, защото хората се умориха и това не е добре нито за партиите, нито за институциите. „Следващото правителство трябва да взема важни мерки, сред които ще има и непопулярни решения, а ако се съобразяваш с популизма, няма да успееш да направиш нищо добро за страната“, предупреди Цветанов и призова всички политици да работят за стабилността на институциите.

Следващото Народно събрание трябва да създаде силен парламентаризъм и компетентна и умна изпълнителна власт, посочи Цветанов. А Републиканци за България предлагат ясни решения в управленската си програма. Приоритет е електронното управление, което ще даде прозрачност и достъпност за бизнеса и за хората. Друг важен приоритет е подпомагането на малкия и средния бизнес. „Малкият бизнес е пред фалит и ако държавата не предприеме необходимите мерки, кризата ще стане още по-сериозна“, предупреди Цветанов. Затова според него веднага трябва да се направи актуализация на бюджета, а следващата крачка трябва да бъде актуализация на пенсиите. Образованието също е важна задача, там трябва да има преглед на делегираните бюджети, защото сега много от училищата са по-скоро търговски дружества, каза Цветанов.

В тази кампания ние сме заложили на правилната стратегия – прагматично решаване на проблемите и диалог по дадени теми, които могат да обединят нацията, обобщи Цветанов и подчерта, че партиите трябва да започнат да мислят за това, което ги обединява – електронното управление, актуализацията на бюджета, подпомагането на малкия и средния бизнес.

В цялата страна е голям проблем, че много от квалифицираните кадри напуснаха работните си места, защото държавата не оказа адекватна подкрепа в ковид кризата на малкия бизнес, коментира Цветанов и даде пример с водача на листата на Републиканците в Силистра инж. Тамер Хасан. Той не е получил нито един лев от държавата, а има над 45 работници в шивашкото си предприятие и за да ги запази, им е плащал сам и е претърпял загуби, обясни Цветанов.

Ние сме с нагласата да прескочим 4-процентната бариера на тези избори, но това, което е важно за всяка партия, е минаването през едни местни избори, каза Цветанов в отговор на журналистически въпрос. Така той индиректно обяви, че фокусът на партията е по-далечен и се цели в местната власт. Републиканци за България вече имат структури в цялата страна, посочи в тази връзка Цветанов.

На срещата в Шумен присъства и водачът на русенската листа Петър Дяков /вляво/, 28-годишен българин, който живее и работи в САЩ от 6 години. В Републиканци за България най-много ми харесва, че навсякъде в листата са местни и доказани хора, каза Дяков.

След вчерашните си срещи в селата от Шуменска област, лидерът на Републиканците констатира, че страхът от предишната кампания е изчезнал и има коренна промяна, хората са по-освободени. „Тук имаше структури от държавното управление, които пресираха хората и ги насочваха към управляващата партия“, заяви Цветанов и в тази връзка приветства смяната на областния директор на полицията. „Това за нас е един добър знак, защото знам как бившият директор на полицията се е интересувал какви са моите срещи тук“, обясни Цветан Цветанов. И посочи още форми на натиск: „Знаем, че горските в Шуменска област оказват натиск, знаем какви са възможностите на дадени предприятия, които се управляват от Бейзат /Бейзат Яхя, бивш шеф на управителния съвет на СИДП, б.р/. Знаем, че Бейзат е основният фактор общо взето в Шуменска област – един човек, който беше в ДПС като незаобиколим фактор, след това ГЕРБ го превърна в незаобиколим фактор в струкутрите си. Това не е демокрация и не е политика“, подчерта Цветанов.

В тази връзка той коментира, че резултатите на партията от предишните избори не са били реални, защото много от гласовете за Републиканците или не са били отчетени, или са били обявени за недействителни. Цветанов даде пример за манипулации на изборните протоколи с водача на Републиканци за България в 24-ти МИР в София Джема Грозданова. Тя лично гласува там с двете си дъщери, и накрая в протокола има нула гласове за партията. Моята съпруга с дъщеря ми и с приятели общо 7 човека гласуват, и накрая в портокола нула гласове, каза Цветанов.

И страхът, и натискът държавният ресурс беше използван максимално, коментира лидерът на Републиканците. И се обърна към всички стойностни и достойни членове на ГЕРБ в Шумен: „Дошло е време да направят своя информиран избор. Не знам дали те са доволни дори от това, което се случва в общината. Докато идвах насам ме спираха хора и ми казваха: Господин Цветанов, направете нещо, защото в тази община се правят ремонти, но няма кой да прави надзор и парите изтичат, а проблемите стават още по-големи!“.

Цветан Цветанов обясни, че и сега в малките населени места продължава натискът.  И даде пример с козлевското село Цани Гинчево, където снощи проведе предизборна среща и където хората са били предупреждавани да не излизат на среща с него.

„В тази ситуация, в която сме сега, трябва да има повече полицейско присъствие на изборите, за да се противодейства на натиска и на манипулираното гласуване, каквото имаше на предните избори, когато в една секция имаше 400 гласа за една партия и за един кандидат“, заяви Цветанов, визирайки прочулото се с гласуването си село Вълнари. И се пошегува: Дори по времето на Тодор Живков нямаше 100 процента за БКП, винаги оставяха по 2-3 процента недоволни, но явно в Никола Козлево Бейзат и кметът, а и бившият областен директор на полицията добре координираха действията, за да може това да се случи. Това не е партията, в която аз бях преди и създавахме структури!

Според Цветанов всички държавни институции трябва да си свършат своята работа, за да се противодейства на подобни случаи, като този в козлевското село Вълнари. В това отношение служебното правителство трябва да бъде подкрепено, защото те трябва да създадат равни условия на изборите, коментира Цветанов.

На 11 юли, в 21 век, гласувайте с номер 21!, призова лидерът на Републиканци за България.

Пресцентър Републиканци за България

Купуването и продаването на гласове е престъпление

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име