Нора Кръстникова пее под диригентството на Калина Василева

С тематичен концерт „Магията на Еньовден“ Симфониета-Шумен ни подготви за горещите летни нощи.  На 24 юни, когато е музикалният четвъртък за симфониците, пълнолунието беше приповдигнало страстите – летни, предизборни, творчески.  Със сигурност билкарите в гората са били повече, отколкото почитателите на класическата музика в залата, но диригентката Калина Василева мобилизира оркестъра за празник. И ние го почувствахме с тематичните творби на двама композитори от  епохата на романтизма.

Началото беше увертюрата от „Приказка за хубавата Мелузина“ от Менделсон.  Немският композитор е използвал средновековна френска приказка. Красивата Мелузина била орисана в един ден от седмицата да се превръща в русалка. Тя се съгласява да се омъжи за любимия Реймонд и да живее в човешкия свят при условие, той да не я вижда и да не я търси в този ден. Воден от любопитство обаче, той нарушава обещанието си, Мелузина изчезва във водната стихия, останала завинаги русалка…  Колко напомня историята за Орфей и Евридика.

В същия XIX век Хектор Берлиоз пише вокален цикъл за сопран и оркестър „Летни нощи“. Шест части, изпълнени от Нона Кръстникова на френски – щатен солист на операта в Бургас. Имаше пасторална песен с горски ягоди, „роза със сребърния плач на росата“, любовната скръб на лагуните, несбъднати желания, красиви нощни цветя на гробището, непозната земя, „където хората се обичат винаги“.  Благодарим на Калина Василева и Нова Кръстникова, които преведоха текстовете, за да ги прочетем в програмата. Младостта е предприемчива и търси нови приятели за оперната класика.

И за финал отново Менделсон – фрагменти от „Сън в лятна нощ“. Шекспир става музика по поръчка на пруския крал  Фридрих Вилхем V. Пее се на немски 200 години след създаването на пиесата на английския класик.  Тя е приказна история  за магия и любов, случила се в нощта срещу Еньовден и завършила щастливо. Пет части, от които последната е световноизвестният сватбен  марш. Казват, че това е едно от произведенията на Менделсон, което го характеризира като стил. Пианист и органист, той е виртуоз с блестящ изпълнителски стил за своето време. Но нека напомним най-голямото му обществено дело – през 1843 г. основава консерваторията в Лайпциг. Там работи с хоровите дружества и става диригент на Гевандхаус.

И Шумен има своите хорови традиции. На 29 юни, вторник, с концерт ще бъде отбелязана 90-годишнината от рождението на проф. Венета Вичева.

Симфониета- Шумен има интересна програма и за юли. Очакват ни още горещи летни нощи, някои от които и на открито.  Музикалният афиш ще провокира своята аудитория, както лятото, което започна с Еньовден, а е толкова непредсказуемо с природните си стихии.

Валентина МИНЧЕВА

Снимки Валентина МИНЧЕВА

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име