Жанета Панайотова и Димитър Пантелеев, представител на Джи Пи Груп, подписват договора за изпълнение на големия проект за водния сектор. Снимка ВиК-Шумен

Или ще плащате исканата от нас цена, или рискувате целият регион да остане без вода! – така накратко може да се обобщи зле прикритата заплаха, маскирана като загриженост, която ВиК-Шумен започва да тиражира, за да наложи шокиращо поскъпване на водата през следващите години. Ако гражданите и местната власт не приемат исканата от монополиста цена, имало риск изобщо за водоснабдяването на региона, пише управителката на ВиК Жанета Панайотова в специално писмо до областния управител Валентин Александров.

Панайотова всъщност се оплаква от започналата гражданска подписка срещу готвеното поскъпване на водата. Подписката беше инициирана от общинския съветник Добромир Драев и с нея се настоява местният парламент да не приема бизнес плана на ВиК – Шумен. Именно чрез този документ водното дружеството предлага фрапиращо поскъпване на водата от 3,40 лв. сега до 6,47 лв. лв. през 2026 г.

Междувременно стана ясно, че ВиК-дружествата в страната вече са внесли в КЕВР предложенията си за нови цени и шуменското е ЕДИНСТВЕНОТО, КОЕТО ПРЕДЛАГА ЦЕНА НАД ПСИХОЛОГИЧЕСКАТА ГРАНИЦА ОТ 6 ЛЕВА! Повечето дружества залагат цени около и над 4 лв. за кубик вода. Само 5 дружества планират цени над 5 лв. И единствено ВиК – Шумен иска шокиращата цена от 6,47 лв.!

Сн. Фейсбук

След като готвените нови цени предизвикаха огромно недоволство в социалните мрежи, а подписката срещу бизнес плана на ВиК започва да набира популярност, местният монополист се разтревожи и вече подгрява обстановката с обяснения как поскъпването на водата е неизбежно.

В писмото на Жанета Панайотова до областния управител надълго и нашироко се обяснява колко е важен бизнес планът за работата на дружеството, как ние, гражданите, сме длъжни да го приемем едва ли не без въпроси и разсъждения и колко популистка е подписката срещу скъпата цена на водата. „Подписката за неприемане на бизнес плана буди тревога, тъй като е лишена от икономическа и социална обосновка“, казва управителката на ВиК- Шумен.

Същата тази управителка обаче така и не отговори на въпросите къде са парите на водното дружество и защо то е пред фалит. Тези въпроси задавахме и ние в публикации, и общински съветници в питания до ВиК и до водния холдинг. Шуменци в продължение на години плащаха най-скъпата вода в България. Но резултатът е, че колкото повече давахме, толкова повече затъваше ВиК – Шумен. Накрая се оказа, че дружеството дори не си е плащало тока, та се наложи да вземе над 12 милиона лева заем, за да си погаси старите задължения.

Затова г-жа Панайотова да бъде добра първо да обясни на гражданите къде отидоха платените от шуменци пари – за заплати ли ги дадоха, за издръжка ли ги изхарчиха, за самолетни билети и командировки ли? Г-жа Панайотова трябва да отговори и на всички въпроси за дружеството, по които досега мълчи – кого назначава и колко му плаща, кой й е пресаташе и как е избран, каква заплата получават тя и служителите и т.н. Защото г-жа Панайотова харчи нашите пари, харчи и публичен държавен ресурс и е длъжна да дава отговори на такива въпроси. И ако г-жа Панайотова не може да се справи с управлението на дружеството при най-скъпата цена в България, проблемът не е на гражданите, а явно е в мениджмънта на предприятието. Впрочем, г-жа Панайотова явно се оказа ценен мениджър въпреки плачевното състояние на ВиК – Шумен, защото регионалният министър така и не успя да я уволни. Имаше подписана заповед за освобождаването на Жанета Панайотова, тя обаче се оказа в болница, после нещата заглъхнаха и след няколкото седмици шефката на ВиК се върна в кабинета си. На бял кон, както се казва. И с нов бизнес план за двойно по-скъпа вода в Шумен.

„Цените отразяват необходимите приходи, които ВиК трябва да генерира, за да изпълни проектите и за осигури експлоатация на мощностите си“, обяснява Панайотова в писмото до ообластния управител. И подчертава, че ако „бизнес планът не бъде приет, съществува риск за водоснабдяването на региона“. А подписката срещу скъпата вода определя като „политическа заигравка“ и „подвеждаща обществеността“

Бърз сондаж сред общинските съветници показва, че повечето не са склонни да приемат бизнес плана на ВиК, поне на тази сесия. Вероятно обаче на следваща някои от тях ще бъдат „убедени“ от доводите, които изтъква управителката на водното дружество. Тази постановка вече я играхме преди 5 години, когато приемахме досегашния бизнес план за водата. Пак имаше обещания и увещания, пък и заплахи, и накрая мнозинство от 22 съветници вдигна ръка за по-скъпата вода.

„Това е наглост!“, така определи писмото на Жанета Панайотова инициаторът на подписката Добромир Драев. „Даже не знам какво да кажа! Не съм си представял такова нагло поведение от страна на държавен служител, който управлява монополно дружество! Едва ли не ще обвини гражданите за фалита на ВиК – Шумен! Те не могат да управляват дружеството, а ние сме виновни!“, възмущава се Драев.

Той подчерта още един фрапиращ факт – след влагането на 120 милиона за ремонт на инфраструктурата, ВиК – Шумен ще постигне едва 3 /три!/ процента намаляване на загубите на вода.

„Те трябва да се срамуват, че при най-високите цени в България не са постигнали никакви цели по стария си бизнес план. Но тя /Панайотова, б.р./ изобщо не се притеснява, и вместо това ще изкара гражданите виновни, защото протестират. А самото ВиК обрича шуменци на фалит, защото след няколко години хората няма да могат да си плащат водата“, коментира Драев.

Писмото на ВиК-Шумен е разпратено до общинските съвети на десетте общини в региона.

Дияна ЖЕЛЯЗКОВА

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име