Към момента не може да се каже конкретна дата, на която големите ученици ще се върнат в клас. Всичко зависи от това кога ще бъдат доставени безплатните тестове. Това заяви служебният министър на образованието и науката Николай Денков в рубриката „Властта говори! Открито“.

Когато тестовете пристигнат, министерството на образованието ще ги разпредели по училищата за 24 часа, а родителите ще бъдат уведомени 2 дни преди децата им да се върнат в клас. Идеята държавните и общинските училища да плащат тестовете на големите ученици отпада.

За да се облекчи проблемът с доставките, се обсъжда и вариант учениците от гимназията да ползват друг тип тест, при който сами си взимат проба от носа.

В момента са поръчани близо 3 милиона щадящи тестове, от тях са пристигнали 851 000. Тестването на малките ученици е подсигурено до коледната ваканция.

Тестването на учениците ще бъде прекратено, когато заболеваемостта в областта, в която живеят, спадне до под 250 на 100 000.

Министър Денков изтъкна, че към момента масовото тестване показва много малко заболели заради факта, че децата са прекарали предишните седмици вкъщи.

По думите му скока на заболеваемостта сред учениците в първия месец от учебната година е доказало, че ако не се прилага масовото тестване, ще се върнем на същата ситуация и ще създадем предпоставки за епидемичен взрив.

Към момента няма индикации за епидемични вълни в в детските градини, изтъкна Денков. Според данните, с които той разполага, в първия месец на учебната година в училищата заболеваемостта се е повишила около 5 пъти, докато в детските градини разпространението е останало ниско.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име