ДКТ „Васил Друмев“ – Шумен ще отбележи в неделя 40 години от построяването на сградата на театъра. Целият ден ще бъде посветен на събитието, като основен акцент ще бъде документалният филм „40 години по-късно“. Лентата представя спомени на служители на театъра, съвременници на събитията и архивни кадри, запечатали построяването на настоящата сграда.

Идеята за реконструиране на стария дом на сценичното изкуство възниква заради определянето на Шумен за център на тържествата по повод 1300 години от създаването на българската държава. Оказва се че това е доста трудно и скъпо, затова се решава на мястото на старата да бъде построена нова. Зданието съчетава съвременни технологии и оригинална визия, разполага с три зали – голям салон, камерна зала и сцена за детски спектакли, която преди това е била балетна зала, но през 2000-та година Драматичен театър – Шумен и Куклен театър “Патиланчо” се обединяват и това налага обособяването и на детско пространство.

Първото представление, което се играе в новата сграда е спектакълът „Снаха“ от Георги Караславов на 19.12.1981 г. От тогава до днес в салоните на театъра са се сбъднали 323 премиери.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име