Наградените д-р Михайлов, д-р Генчева, д-р Калоянова, д-р Пенева и д-р Бонева

На импровизирано тържество в тесен кръг, районната колегия при Българския лекарски съюз връчи отличията „Лекар на годината“, които бяха обявени на 19 октомври за празника на съсловната организация. Присъстваха д-р Десислава Найденова – председател, д-р Йорданка Маринова – административен секретар на колегията, д-р Димитър Костов – изпълнителен директор на областната болница. Петте наградени медици се номинират от техните колеги, членове на дружествата в Шуменска област.

Д-р Найденова приветства колегите си с думите: „В тази тежка пандемична ситуация за целия свят ние ще връчим най-престижните отличия на шуменската районна колегия. За нас тази награда, колеги, е най-достойната, защото тя е от лекари за лекари. Ние отличихме медиците, които по време на трите вълни в пандемията на коронавируса бяха и продължават да бъдат на първа линия в болничната помощ и в практиките в извънболничната помощ. Въпреки високия риск за собственото им здраве те не се колебаят да оказват помощ и да лекуват своите пациенти“.

Първата награда беше за д-р Румяна Бонева – началник на отделението за анестезиология и интензивно лечение в шуменската болница. Отличието се дава на национално ниво. Мотивите са, че с работата си тя е издигнала имиджа на отделението, има изключителен принос за повишаване качеството на диагностиката и лечението на пациентите, нуждаещи се от  интензивно обслужване в условията на ковид пандемия. Единствено в ОАИЛ на областната болница екипът не е загубил самообладание да работи в полза на тежкоболните пациенти и пациентите за консултиране и лечение в отделенията и секторите с ковид инфекции.

Д-р Бонева е завършила Медицинския университет във Варна през 1982 г., има специалностите анестезиология и здравен мениджмънт. До 2012 г. е била ординатор, а след това – старши лекар. От 2015 г. е началник на ОАИЛ в МБАЛ-Шумен.

Д-р Бонева каза: „Работя вече над 38 години в областта на реанимацията. Животът ми мина в тая болница. Искам да приема отличието като награда на цялото отделение, защото тя не е само за мен. Аз съм такава, защото имам прекрасен колектив, с който работя“.

Д-р Найденова връчва отличието на д-р Бонева

На регионално ниво отличените са няколко.  Наградата „Лекар на годината“ за болнична помощ е за д-р Надежда Генчева, началник на отделението по образна диагностика в Комплексния онкологичен център. През 1998 г. тя започва работа като рентгенолог в Работническа болница. От 2002 г. е в рентгеновото отделение на шуменската болница. През 2013 г. постъпва в КОЦ. От 2016 г. е началник на отделението по образна диагностика.

Ръководството на лекарската колегия оценява, че КОЦ се включи в помощ на МБАЛ-Шумен и разкри ковид сектор. Принос за лечението на пациентите имат специалистите по образна диагностика в Онкоцентъра.

Д-р Генчева беше искрено развълнувана: „За мен наградата е наистина голяма чест. Винаги съм се стремяла да давам максимума от себе с като лекар, независимо дали срещу мен е пациент, колега, съвсем непознат човек. Помагала съм и на колегите по образна диагностика в болницата, когато имаха нужда в пандемията…“

В направлението извънболнична медицинска помощ отличието беше за д-р Стоянка Пенева. В момента тя е най-възрастният семеен лекар в областта. Д-р Пенева е родена на 4 юли 1942 г. Завършва медицина през 1969 г. в МУ-Варна. Започва работа в детското отделение на шуменската болница и 33 години е педиатър там. Заемала е длъжността заместник главен лекар по медицинската част 8 години в шуменската болница. През 2010 г. регистрира джипи практика в село Черноглавци, община Венец. В пациентската си листа има 1 200 здравно осигурени и над 400 неосигурени здравно жители.

Д-р Пенева дойде от община Венец за отличието и отново се върна при пациентите си. На колегите си тя каза: „Мисля, че тази награда би заслужил всеки общопрактикуващ лекар. Аз не съм по-различна от останалите джипита. Живот и здраве, през януари ще започна 53-тата година стаж на лекар. Всеки ден пътувам от Шумен до практиката си 35 километра и обратно.  Понякога оставам да нощувам в село Венец, където имам къща“.

Д-р Стоянка Пенева е лекар с 52-годишен стаж

На регионално ниво в направлението специализирана доболнична помощ е номиниран д-р Евгени Михайлов, специалист по болестите на уши, нос, гърло. Той е завършил медицина през 1990 г. и е започнал работа в кабинет УНГ в поликлиниката и в болницата на Велики Преслав. През 1996 г. постъпва в отделението УНГ в шуменската болница. През 2000 г. е в ДЦК-Шумен. От 9 години има самостоятелна практика в ДКЦ-Шумен, два пъти в седмицата приема пациенти във Велики Преслав, един път – в Омуртаг. Д-р Михайлов е бил в управителния съвет на районната лекарска колегия и е сред активистите на дружеството за специализирана извънболнична медицинска помощ в Шуменска област.

След 35 години стаж в специалността УНГ д-р Михайлов получи наградата с пожеланието: „Нека в тези нелеки времена да дадем всичко, което можем като професионалисти за здравето и живота на нашите пациенти. Благодаря за доверието на колегите и за наградата“.

Извън регламента колегията определи допълнителна награда за д-р Пепа Калоянова – директор на Регионалната здравна инспекция. Колегите й признават неуморната работа в ковид пандемията, когато трябва да се вземат непопулярни мерки с оглед ограниченията на коварната инфекция, организарането и провеждането на имунизационния план, както и участието й в кризистните щабове през последните две години.

Д-р Калоянова каза: „Искам да благодаря от името на целия колектив на РЗИ за това, че общественото здравеопазване беше забелязано от колегията през тази година. Ще продължаваме да работим всички заедно с вас, за да преодолеем поредвата вълна на корона вируса. Пожелавам ви здраве!“

Валентина МИНЧЕВА

Снимки Валентина МИНЧЕВА

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име