Днес посрещаме Бъдни вечер, един от най-големите християнски празници. Според библейското предание, на Бъдни вечер започват родилните мъки на Дева Мария и е началото на Христовото рождение, а звезда в небето над Витлеем възвестява раждането на Спасителя.

Затова семействата се събират в очакване на раждането на Божия син – Исус Христос, а празникът е посветен на дома и семейното огнище.

Според обичая, трапезата на Бъдни вечер е с постни ястия, които трябва да са нечетно число. Те може да са 7, колкото са дните на седмицата, 9 – колкото месеци трае бременността на жените, или 11. На масата се слагат сърми, варено жито, чушки, фасул, туршии, мед, баница с тиква, ошав, вино и орехи. Всяко от ястията има важна за българина символика.

На трапезата задължително има и обреден хляб с пара, който стопанката на дома разчупва и раздава. Първото парче от питата се оставя на Богородица пред домашната икона. Според обичая, трапезата не се раздига след приключването на вечерята, за да не избяга късметът. Вярва се, че след това идват починалите, за да похапнат.

Преди да се седне на масата, вечерята непременно трябва да бъде кадена – най-възрастният мъж в дома прекадява с тамян трапезата. След това стопанинът обикаля всички останали стаи и помещения в дома, накрая излиза навън и минава през целия двор. Според народното поверие, ритуалът на каденето прогонват злите и нечисти сили от дома.

Бъдни вечер се прелива в нощта на Коледа. Коледарите обикалят домовете и благославят техните стопани, като във всеки дом изпълняват песни за благопожелание.

Екипът на Радиан.бг ви пожелава светли празници, мир и радост в домовете ви!

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име