Мирослав Мутафчийски с д-р Пенкова и д-р Чолаков на празник в МБАЛ – Шумен. Снимка Валентина МИНЧЕВА

Мирослав Мутафчийски се завръща триумфално в Шумен като шеф на Районната здравноосигурителна каса. Новината потвърдиха от НЗОК в София и РЗОК. Последният „вятър на промяната“ ще охлади  рязко атмосферата в регионалното здравеопазване. Кадруването в новата власт взе невероятен курс. Старите политически лобита са в ново амплоа. От 20 януари г-н Мутафчийски е на работното си място в районната каса и вече подписва заповеди. Той ще работи като директор до провеждането на конкурс. Странно защо никой не обяви такъв четири години и за кого беше пазено мястото?…

Ще припомним, че през месец май 2019 г. и.д. директорът на здравната каса в Шумен Мирослав Мутафчийски изненадващо стана заместник-директор на Изпълнителната агенция „Медицински надзор“.  Тогава новата структура стартира на 1 април със заповед на здравния министър Кирил Ананиев и обедини предишните две изпълнителни агенции „Медицински одит“ и Изпълнителната агенция по трансплантации. Ръководител на мегаагенцията стана Росен Иванов от инспектората на здравното министерство. Общият брой на персонала беше 106 души – колкото бяха в обединените две структури.

През същата година Районната здравноосигурителна каса в Шумен стана трамплин за кариерата на двамата й шефове. През февруари 2018 година д-р Йорданка Пенкова беше назначена за подуправител на НЗОК-София, след като управлява районната каса почти пет мандата – от 2003 г. до 2018 г. Според наши източници тогава, тя оставаше титуляр като шеф на шуменската здравна каса. Четири години длъжността се изпълняваше от Десислава Георгиева, също икономист, дотогава с ресор извънболнична помощ /зъболекари, специалисти, джипита, поликлиники и др./ При назначаването на Мирослав Мутафчийски за шеф на РЗОК сега тя заема длъжността заместник директор на шуменската каса. След напускането на д-р Пенкова такъв нямаше.

До 2019 г. Мирослав Мутафчийски беше началник на отдел „Специализирана администрация“ и председател на съюзната организация на КНСБ в РЗОК-Шумен, плътно съпътстващ шефката си Пенкова на заседания в областната управа и на други регионални събития на здравни теми.

Д-р Йорданка Пенкова навърши прослужено време за пенсия преди година, но остава подуправител в НЗОК. Ясен е и новият състав на Надзорния съвет, в който първоначално беше спрягано името на Жени Начева, бивш заместник здравен министър от ГЕРБ, разследвана за неправилно проведени процедури за закупуване на медицинско оборудване от МЗ. В лекарското съсловие се коментираше, че тъкмо тя е трамплин за професионалната кариера на д-р Пенкова в София, а и за Мирослав Мутафчийски, както писаха много медии.

Валентина МИНЧЕВА

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име