Максим Стойнов, роден в края на 2021 г., облече национална носия още в АГ. Снимки Личен архив

Петата вълна на Covid-19 ни притиска. Антирекордите на заразени и починали от Омикрон не изненадват медиците. В тази апокалиптична картина животът продължава с надеждата за децата. Всяко проплакало бебе е радост за родителите и за медиците, които са помогнали за първата му глътка въздух. Битката е за два живота – за майката и новороденото.

Д-р Ивайло Балабанов, началник на АГ-отделението, с Петина Пенчева и нейното момиченце, родено на 16 януари

Днес е празникът на акушер-гинеколозите в шуменското родилно отделение – единственото в областта. Ритуалното измиване на ръцете, благодарностите и песните са отложени за по-нормални времена. Последното хоро на медиците на 21 януари беше през 2020 година. Два месеца по-късно вече бяхме в пандемия. Спряха плановите операции, отделенията пренастроиха работата си в извънредни  условия, започна професионалното прегаряне на дежурните екипи от денонощния поток пациенти, заразени с вируса. Светът вече функционираше онлайн. Само в родилната зала всичко става на живо – с майчината болчица и с медицинската подкрепа на професионалистите.

Нацията се топи

и статистиката е тъжна. Бабинден е последната ни равносметка.

Към 31 декември 2020 г. населението на България е 6,9 милиона души, в сравнение с предходната година е намаляло с 34 934 души (0.5%). През 2021 г. сме били 6,5 милиона  души според последното преброяване, но данните не са окончателни.

Расте средната възраст, на която българските жени раждат първото си дете по данни на Националния статистически институт /НСИ/. През 1996 година тя е била 22,4 години, а през 2021 година – 27,5 години.

И още данни: общо 58 393 са новородените през 2021 година. От тях малко повече са момчетата – 29 921, при 28 472 новородени момичета.

През 2020 г. – 59 440 бебета,  момчета са 30 540, извънбрачни деца /от родители без сключен граждански брак/– 35 236.  Тенденцията е младите да живеят на семейни начала.

През миналата година най-много са бебетата в София 13 168, а най-малко във Видин – 525.

От НСИ представят данни и за броя на акушер-гинеколозите и акушерките в България. През 2020 г. те са били общо 5017. Най-много от специалистите работят в София – 848, а най-малко са в Разград – едва 20. Акушер-гинеколозите са 2,6 на 10 000 души население през 2020 г.

Акушерката е изчезващ вид

По официални данни към настоящия момент 3500 са работещите акушерки. По данни на Алианса на българските акушерки те са около 1500 за цялата страна. В районната колегия на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи членуват  52 акушерки.

Акушерките Емел Метинова и Деница Венциславова и санитарката Румяна Методиева с първото за тази година бебе Акай Ахмед

През 2020 г. са регистрирани 19 328  аборта в лечебните заведения, т.е. с 2536 по-малко в сравнение с 2019 година. Най-голям дял от тях са на жени на възраст 30-34 години и 25-29 години. От всички аборти 57,2% са по желание. Регистрираните аборти са основно в многопрофилните болници за активно лечение – 47,3%

Въпреки тежката ситуация с  Covid пандемията през 2021 година  средната работна заплата в сектор „Хуманно здравеопазване и социална работа“ е спаднала с повече от 5% през третото спрямо второто тримесечие на 2021 г. по данни на НСИ.  Средната стойност на работната заплата на акушерките през третото тримесечие е 1520 лева.

Статистиката за Шуменска област

През 2021 г. са се родили 834 бебета – с 50 по-малко от 2020 г. За същия период са се увеличили ражданията със секцио – от 307 на 344. Както винаги момчетата са повече от момичетата. През миналата година са регистрирани 2 двойки близнаци, а недоносените бебета са били 68.

Щастливите родилки Петина Пенчева от Шумен и Красимира Николова от с. Т. Икономово с трето бебе

Най-младата родилка е била на 14 години, а най-възрастната – на 42 години. По метода ин витро са се появили на бял свят 4 бебета. Мъртвородените през 2021 г. са 13 при 5 през 2020 г.

През миналата година

21 родилки са били с ковид

От началото на тази година – само една. За майките с коронавирус и техните бебета има два сектора за изолация на третия етаж на АГ-отделението в МБАЛ-Шумен.

През 2021 година избор на екип са направили 151 родилки. По ценораспис на болницата присъствие на баща по време на раждането е 200 лв.  Нямало желаещи за тази екстра, както и през последните десет години. Дано следващите татковци намерят кураж, за да документират раждането на своя наследник! 

В родилното отделение има 15 легла. В сектор „Патологична бременност“ – 13, в сектор „Гинекология“ – 7.

В родилното отделение с началник д-р Ивайло Балабанов работят 9 лекари с АГ-специалност. Двама лекари са със завършена специализация, предстои им изпит за защита.

Акушерките са 27, от които 3 анестезиологични и 3 операционни. Санитарките са 11, от тях 3 операционни.

Веска Райчева е с 43 години стаж, от които 30 години е старша акушерка. През миналата година са назначени 2 акушерки, завършили шуменския филиал на Медицинския университет-Варна.

Старшата акушерка Веска Райчева с едно от последните новородени

Придобивка за родилното отделение е апаратът за електрохирургия за операционната. Единственото дарение са  хирургичните инструменти от фирма „Вьорваг фарма“.

Спешно са нужни за екипа

кардиотокографи – монитори за проследяване на детските сърдечни тонове и маточните контракции с единична цена 2500 лв.; хистероскоп – 30 000 лв.; кардиотокографи – монитори за проследяване на детските сърдечни тонове и маточните контракции с цена 2500 лв.; хистероскоп – 30 000лв.

Стартовата заплата на новопостъпила акушерка е 900 лв. За всички работещи в АГ-отделението остава старото възнаграждение за нощен труд – 1 лев на час.

В отделението по неонатология

с началник д-р Лиляна Куздова са постъпили 4 новодипломирани акушерки.  В него работят 6  лекари със специалност, 15 медицински сестри и акушерки, от които една старша медицинска сестра.

Д-р Лиляна Куздова, началник на неонаторогичното отделение

Неонатолозите получиха дарение ехограф и видеоларингоскоп от акцията „Жълти стотинки“ и аспиратори от кампания „Чети – дари“, проект “ Дарявай, докато четеш“.

Днешният празник е повод да припомним за традициите на професионалистите, които посрещат новия живот. Акушеро-гинекологичното отделение в Шумен е създадено 70 години след Освобождението. През август 1942 г. дирекция „Народно здраве“ определя легла от хирургичното отделение да се пренасочат за новата структура. Назначават се д-р Петко Табаков, специалист акушер-гинеколог, д-р Светослав Таракчиев, акушерката Мария Златева, санитарките Мара Стоянова и Райна Христова. Това е екипът, който трябва да осигури качествена родилна помощ.

През 1961 г. се създава отделение за недоносени деца.

Надеждата е нови медицински специалисти да постъпят в шуменската болница и да поемат щафетата от професионалистите акушер-гинеколози.

Валентина МИНЧЕВА

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име