Европейският парламент в България отбелязва Деня на Европа 9 май с 3D мапинг спектакъл „Представи си“, посветен на темата за мира и основните европейски ценности като свободата и демокрацията.

Въпреки, че шоуто се реализира в София, на фасадата на Национална галерия/Квадрат 500, хората, които не са в столицата, могат да гледат триизмерното видео шоу онлайн от 21 ч. на 9 май на интернет страницата на Европейския парламент в България, както и във Facebook и YouTube.

Продължителността на светлинния спектакъл е 15 минути, като ще се редуват българска и английска езикова версия. Прожекциите ще се излъчват до полунощ.

Историята, разказана чрез спектакъла, ще бъде представена през погледа на млад човек, у когото се борят вътрешните гласове на страха, съмнението, но и на надеждата и вярата. Чрез емоциите, съпреживени по време на спектакъла, до всеки зрител ще може да достигне посланието за мир като една от основните цели, залегнали в основата на създаването на Европейския съюз.

Спектакълът „Представи си“ е организиран в партньорство с Представителството на Европейската комисия в България.

Достъпът до спектакъла и инсталациите е свободен. 3D мапингът се излъчва няколко пъти в четирите вечери от 6 до 9 май.

Отбелязването на Деня на Европа с красиви и впечатляващи 3-D спектакли се превърна в традиция за Бюрото на Европейския парламент, което в партньорство с Представителството на Европейската комисия в България организира запомнящи се светлинни шоута на фасадите на Националната художествена галерия през 2017 г. и на Министерския съвет през 2018 г., както и първото издание на Фестивала на светлините в Пловдив през 2019 г. След двегодишно прекъсване в резултат на пандемията, тазгодишното издание е част от още по-мащабен Фестивал за светлинно изкуство LUNAR, включващ две видео проекции и четири статични проекции върху сгради, както и шест светлинни инсталации и интерактивно ателие за рисуване със светлина.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име