Сн. община Шумен

100 електрически скутери тръгват в Шумен от утре, 22 юни, съобщават от общинска администрация. Кметството е подписало споразумение с най-големия оператор на споделени електрически превозни средства и според зам.-кмета по строителство и екология Боян Тодоров това е алтернативен транспорт за справяне със замърсяването на въздуха и вредните емисии от автомобилите.

Три години след навлизането си в България, Lime инвестира в изграждането на нова транспортна услуга и в Шумен. До момента компанията развива дейност в София, Пловдив, Бургас, Варна, Стара Загора и Габрово, като потребителите на американските електрически скутери са извършили близо половин милион пътувания в страната.

В Шумен на разположение на местните жители и гости ще има до 100 скутера, разпределени на ключови локации в града, обясняват от общината. При първото пласиране на скутерите утре, върху тях ще бъдат поставени безплатни каски, които потребителите могат да вземат за себе си.

Всеки от скутерите в Шумен е снабден и с обяснителна табелка, която дава точен инструктаж как да се ползват. През следващите дни в града ще бъдат раздавани и информационни флаери с основните правила за движение с електрически скутери по пътищата.

От компанията призовават потребителите винаги да карат отговорно, да носят каска по време на придвижването и да спазват правилата. Скутерите трябва да се карат само по велоалеи или в най-дясната част на пътното платно, когато за въпросния път е в сила ограничение на скоростта до 50 км/ч.

Забранено е карането по тротоари.

Скутерите трябва да се паркират по начин, който не ограничава придвижването на останалите участници в движението.

Цената за услугата включва 1.20 лв. първоначална такса за отключване на скутера и към нея се добавят по 0.25 лв. за всяка минута каране. Очаква се средната цена на едно каране в Шумен да бъде около 3.50 лв. Предлага се и абонаментната услуга Lime Prime, чрез която се премахва таксата за отключване. Така цената на пътуването със средна продължителност от 8 мин. би била 2.50 лв. В сравнение с останалите градове, цените в Шумен ще са с 20% по-ниски, заявяват от кметството.

За да използват скутерите, потребителите трябва да изтеглят приложението, налично за Android и iOS. После те трябва да създадат свой собствен профил и като последна стъпка да добавят дебитна карта за разплащане. След това те могат да намерят свободен скутер на картата в приложението и да го отключат чрез натискане на бутон и сканиране на QR код. Когато карането завърши, потребителите трябва просто да следват инструкциите от приложението, за да прекратят карането и да паркират.

Не се позволява употребата на електрическите скутери от лица под 18-годишна възраст.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име