Поетите с Калина Василева

Ухото е пътят към сърцето, казва Волтер. А когато за това ухо творят две музи – Ерато и Полихимния, е тържество за цялата вселена. Още не бе отшумял Свети Валентин и Симфониета-Шумен ни покани на „Поетична гала“. Петима творци споделиха с нас интимните си чувства, а симфониците ни изненадаха с вълшебна музика от рядко изпълнявани композитори. Червеното беше част от строгите черни тоалети на музикантите, които подсказаха темата на концерта.

Галина Михайлова, Надежда Романова, Красимир Вардиев, Мартин Спасов, Антонин Горчев ни прочетоха авторска любовна лирика. От тях разбираме, че сърцето спира, дори когато е скучен ден, а най-сладките чувства препускат през спомени и сънища в небитието.

Ето притчата на Антонин Горчев, един от най-талантливите ни поети.

В скучен ден подир пладне, внезапно

слезе Бог на земята за миг.

Насред думата млъкнах и зяпнал,

гледах паднал в косите ти блик.

Как денят се стопи, как се мръкна,

как се търсехме, слети докрай,

не разбрах. Беше Господ въздъхнал

и ни пуснал в небесния рай.

Но когато нощта през комина

си отиде с подскок на куц крак,

като стомна бях тежък и глинен,

пълен с тебе до ръбчето чак.

Любовта е удоволствие и страдание, копнеж и ревност, красота и велико очакване. Сълзи и въздишки, пламък и вярност, докато те изпепели. Ранените души са най-продуктивни на петолинието. Как иначе гениалната музика щеше да надживее авторите си и векове по-късно да слушаме произведеният им, изпълнени от шуменските симфоници.

Симфониета в червено и черно

В програмата бяха творби на Елгар, роден през 1857 г. През 1902 г. той композира „Land of Hope and Glory“, неофициалният химн на Англия, който му носи аристократична титла. Сър Едуард Уилям Елгар твори до 76 годишна възраст с прекъсвания. Ние чухме две от произведенията му. Второто е от неговата младост, но впечатляващо. Когато е на възраст 22 години Елгар е назначен за ръководител на оркестъра в „Лунатик Асайлъм“, лудницата на графството. Ще поправим биографите: това е психиатрията, където музиката се използва за терапия на болните. Колко изискани са били тези вечеринки в обществото на душевноболните… Днес арт терапията е популярна в психиатриите и най-доброто лекарство за психиатрията, в която живеем. Произведението, което чухме беше посветено на Свети Валентин, написано през 1880 г. Вярвайте, тази музика е балсам за всяка душа в нашия свят на войни, пандемия, земетресения, фалити…

Сесил Шаминад е една от малкото жени-композиторки, работи в епохата на романтизма. Миналата година нейни творби бяха представени заедно с други композиторки на поетична вечер в София под заглавие „Нежна серенада“. За нас Симфониета изпълни втората част на сюита „Калироя“.

„Убежище за сърцето“ от Албърт Кетелби беше премиера за шуменските симфоници. През 1959 г. англичанинът умира на 84 години. Това произведение става любимо на Андрю Лойд Уебър, един от най-известните британски композитори на мюзикъли. Той пожелал творбата на Кетелби да бъде изпълнена на неговото погребение, която възприемал като религиозна медитация.

В програмата бяха произведения на испанския композитор Исак Албенис и неговия аржентиски колега Карлос Гардел. Където има страсти, там е тангото. Наричат Гардел „кралят на тангото“. Той умира само на 44 години при самолетна катастрофа през 1935 г. Неговото танго направи филма „Усещане за жена“ ненадминат шедьовър. За ролята си в него Ал Пачино спечели първия си „Оскар“ през 1992 г. Затова 11 декември, рождената дата на Гардел, става Международен ден на тангото.  Песента “Por una cabeza” /на една глава разстояние или да си загубиш главата – превод/ разказва за страстта на мъж по състезанията за надбягване с коне и страстта му към жените. Да, истинската любов е надбягване, залагане, хазарт!  И ако това си преживял, наистина си си загубил главата, но оставаш като композитора Гардел във вечността с тангото.

Красимир Вардиев с шуменската публика

С аплодисменти, поздрави, снимки завърши поетичната гала на нашите симфоници. Прибрахме се настроение, за да прибавим чаша вино в името на любовта и живота.

И защото започнахме с Волтер, нека напомним още една негова мисъл. „Човек умира два пъти – веднъж, когато го напусне любимата, втори път – когато напусне живота“. Несбъднатите любови са родили шедьоври в музиката и литературата. Но от стрелите на Амур никой не се отказва. Дано повече са вдъхновените творци на перото в Шумен, които да споделят с нас лиричните си откровения, а Симфониета-Шумен ще намери за всеки от тях най-подходящата музикална сценография, за да ни направи щастливи от преживяното изкуство.

Валентина МИНЧЕВА

Снимки Валентина МИНЧЕВА

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име