Вторият концерт на Симфониета-Шумен от цикъла „Настояще и бъдеще“ ще се състои на 18 май (четвъртък) от 19.05 часа в концертна зала „Проф. Венета Вичева“.

Своята интерпретация на Концерт за пиано и оркестър № 4, оп. 58 от Бетовен ще представи утвърдената на сцената пианистка Венета Нейнска, а 11-годишния Филип Ангелов, завоювал редица награди още в началото на своя творчески път, ще изпълни Концерт за пиано и оркестър № 1, К. 37 от Моцарт. В програмата ще прозвучи и Симфония № 99 от Хайдн, а на диригентския пулт за първи път в Шумен застава Константин Илиевски.

Константин Илиевски произхожда от българска фамилия на известни музиканти. Започва да учи пиано на 5 години при проф. Милена Куртева в София, а от 14 годишен продължава обучението си в Братислава, Словакия, при проф. Петер Черман.

Илиевски печели няколко международни конкурсa за пиано и участва в различни международни майсторски класове при известни пианисти, като проф. Еужен Инджич, проф. Петер Топерцер, проф. Мариан Лапшански, проф. Ли Кум Син и др. По време на следването си в Братислава работи съвместно с оркестъра и хора на Братиславската консерватория и завършва с пълно отличие (“summa cum laude”) оркестрово и хорово дирижиране при проф. Зденек Билек и проф. Душан Бил. Продължава обучението си в Университета за музика и сценични изкуства във Виена, където получава магистърска степен по композиция при проф. Детлев Мюлер-Сименс, както и магистърска степен по оркестрово дирижиране при проф. Урош Лайовиц.

От 2020 г. е диригент и на симфоничния оркестър на Словашкото радио (Братислава). През 2021 г. е резидентен композитор на Проксима ансамбъл (Братислава – Словакия). От 2022 г. Илиевски е и преподавател във виенския Университет за музика и сценични изкуства (Австрия).

Венета Нейнска завършваа НМУ „Л. Пипков“ в класа на Любов Шишева. Получава бакалавърската си степен в класа на световно известния пианист Джон Пери в Южнокалифорнийския университет, САЩ. Пълна стипендия и възможността да учи с Джоан Хавил я отвеждат в Лондон и Училището за музика и театър „Гилдхол“. Там завършва магистратура като междувременно участва в майсторски класове на Имоджен Купър, Алексей Наседкин, Джером Лоуентал и Доминик Мерле, които изиграват важна роля в развитието ú като музикант.

Венета е носител на множество награди от международни конкурси, включително Първа награда в конкурса “Бетовен Храдец” в Чехия. Сред последните успехи на Венета Нейнска е третата награда от конкурса “Александър Тансман” в Лодз, Полша, където тя изпълнява Концерт за пиано и оркестър № 2 от полския композитор Александър Тансман с Филхармоничния оркестър на Лодз и швейцарския диригент Лука Пфаф. Пианистката е изнасяла рецитали на престижните български фестивали “Аполония” в Созопол и “Piano Extravaganza” в София. Често е солист на редица български оркестри.

Венета Нейнска е създател на Модо – организация, която провежда и подкрепя събития, основно концентрирани върху класическата музика.

Филип Ангелов е роден на 15 ноември 2011 г. в София. Занимава се с музика от шест годишен. От 2021 г. започва да се явява на международни и национални конкурси и за краткото време, в което е на сцената има впечатляващи постижения: две награди Гранд при и десет първи места от европейски и международни конкурси. През 2022 г. Филип реализира първия си самостоятелен концерт.

Участва в редица майсторски класове, сред които при проф. Паскал Немировски, проф. Борислава Танева, Сергей Редкин, проф. Наташа Митрович, проф. Шин Уанг, проф. Лилия Бояджиева и др.

Носител е и на голямата стипендия към фондация „Св. Св. Кирил и Методий“ на името на Лидия Кутева и учредена от проф. Павлина Доковска в две поредни години.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име