Традиционният благотворителен концерт „Българската Коледа“ се проведе за 21-ви път на Рождество в Народния театър „Иван Вазов“ под патронажа на президента Румен Радев и неговата съпруга Десислава Радева. Той бе под наслов:  „Дари надежда на дете в беда” в подкрепа на детската хирургия. Над 2 550 000 лева достигнаха даренията за благотворителната инициатива. Миналата година бяха събрани над 2 720 000 лева дарения, което значи, че сега се отчита спад в постъпленията.
Адвокатът по медицинско право Мария Шаркова направи коментар, отразен в медиите. Тя написа:

„Дарителството и доброволчеството са изключително важни, участието в и подкрепата на каузи, подпомагането на уязвими хора или животни, са все неща, на които трябва да учим и да възпитаваме децата си и да поощряваме у всеки. Чрез Българската Коледа обаче оставяме дългогодишното бездействие на властите да паразитира върху дарителството. Примиряваме се с липсата на кувьози в болниците, важни животоспасяващи лекарства за децата, липсата на елементарна помощ за рехабилитация и спасителна храна. С Българската Коледа години наред именно отговорните за тези тежки недостатъци на здравната система ни казват: ние и тази година никаква не я свършихме, но дайте да дадем. Надявам се, че все някой ще има кураж да каже най-после: “Извинявайте, че всяка година злоупотребяваме с Коледата. Извинявайте, че години наред държим в ъгъла детското здравеопазване и дори по Коледа се сещаме за него само, за да Ви поискаме да дадете още. Ще вземем да си свършим работата най-сетне”.

В подкрепа на нейната позиция ще цитираме факти за корупцията и течовете в здравната ни система от миналата година, които демотивират хората да даряват, защото акциите „Капачки за бъдеще” /за купуване на кувьози за недоносените бебета/ и „Жълти стотинки” /деца помагат на деца/, изпращането на SMS-си и събирането на парични дарения няма да спасят нито детската хирургия, нито българското здравеопазване. Два пъти се увеличи бюджетът на Здравната каса от 2020  година досега – от 4 на 8 милиарда лева! Но се краде както от публичните средства – здравните осигуровки в НЗОК, така и от публичните средства на НОИ.

На 2 юли 2023 г. беше съобщено за схема за източване на фондовете на общественото осигуряване чрез фиктивни болнични листи от служители на НОИ. Подаден е сигнал за фирма фантом с фиктивно осигурени работници. За един от тях е поискано плащане на обезщетение за болест в голям размер. Нерегламентирани плащания са за 400 000 лв.

На 15 септември бившият здравен министър проф. Костадин Ангелов, депутат от ГЕРБ, оповести пред журналисти в парламента престъпна схема, чрез която се източват публични средства от бюджета на НЗОК и отделно се ощетяват българските пациенти, които не могат да се сдобият с определени лекарства. Той разкри, че три дружества са извършвали износ на медикаменти в нарушение, а нормативната уредба е разработена целенасочено, в интерес на търговците. Така търговците на едро, изнасяйки лекарства от страната, водят до облагодетелстването на незаконни схеми, свързани с източване на средства от бюджета на НЗОК.

В началото на октомври служители от НОИ – Шумен разкриха схема за източване на средства от фондовете на ДОО чрез преправяне на документи от шуменско джипи. Медикът е признал вината си и сключил споразумение с прокуратурата, наложеното наказание е пробация за срок от 9 месеца. От подадените 21 сигнала са отпуснати 8 пенсии, издадени са разпореждания за възстановяване на неоснователно получени суми по тези пенсии и всичките задължения са платени.

През декември 2023 г. пак от бюлетина на НОИ разбрахме, че териториалното му поделение в София разкрива най-мащабната и организирана схема за измами за източване на средства от фонд „Пенсии“ на ДОО чрез използване на неистински удостоверителни документи за осигурителен стаж и доход, издадени от Държавна фирма „Строймашинженеринг”. Oбщият бpoй зaявлeния, пoдaдeни в TΠ нa HOИ – Coфия гpaд в пepиoдa oт 2012 г. дo 2017 г. c дoĸyмeнти oт пocoчeнaтa дъpжaвнa фиpмa e нaд 350.

Следващата коледна честитка получихме на 22 декември 2023 г. Полицията и агенция „Медицински надзор” разбиват схема за злоупотреба със средства от държавното общественото осигуряване. От МВР съобщиха, че служителите от отдел „Икономическа полиция“ в Главна дирекция „Национална полиция“ са започнали проверката по сигнал за злоупотреба със средства след издадени неистински болнични листове, подаден от НОИ. В хода на разследването е констатирано, че в състава на обща лекарска комисия на медицински център в София с клон в Перник е вписано името на държавен служител от НОИ, който никога не е бил част от подобна структура, като по този начин е извършена и злоупотреба с неговите лични данни. Установено е, че за периода от 16 февруари 2015 г. до 4 ноември 2023 г. комисията е издала общо 5805 болнични листа за временна неработоспособност. Само за 2023 г. изплатената сума от общественото осигуряване за издадените болнични листове от медицинския център е била за 1 милион 404 611 лв.

В края на годината схема за източване на ДОО разкриха служители на НОИ-Смолян. Предотвратените щети са за близо 12 милиона лева. Общо 57 души, работили в Испания, подали документи за обезщетение за безработица и трябвало да получат над половин милион лева.

Като прибавим фалшивите хоспитализации в общински, областни, университетски, ведомствени и частни болници – катастрофата в българското здравеопазване е пълна! Преди две години това беше УМБАЛ „Лозенец”. Бившата Правителствена болница беше „условила” около половин милион лева за измислена диагностика на пациенти. За това разследване Миролюба Бенатова получи няколко журналистически награди.

Ние нямаме реален здравен пазар, макар лечебните заведения от 1999 г. да са търговски дружества. Дори електронното здравеопазване не може да спаси от далавери системата, докато тя се крепи на един основен финансов източник – монополиста НЗОК. Двайсет години се предлага демонополизация на Здравната каса, но нито една управляваща партия или коалиция няма воля да го направи. Не е от интерес на олигарсите в здравеопазването, които имат политическо лоби до днес.

Валентина МИНЧЕВА

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име